Ακόμη μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους πρυτάνεις για τον νέο νόμο – πλαίσιο ξέσπασε χθες, αυτή τη φορά με αφορμή τις εξετάσεις τών επί πτυχίω φοιτητών.

Λόγω των καταλήψεων που συνεχίζονται σε ορισμένα ιδρύματα – χθες πάντως μειώθηκαν σε λιγότερες από 80 πανελλαδικά καθώς περισσότεροι φοιτητές ψηφίζουν πλέον υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων, ενώ στα σχολεία ξεπέρασαν τις 700 – η εξεταστική περίοδος χάθηκε και ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα το εξάμηνο.

Ωστόσο οι διοικήσεις σε μερικά πανεπιστήμια, ειδικά για τους επί πτυχίω φοιτητές που εκ των πραγμάτων δεν παρακολουθούν μαθήματα αποφάσισαν να τους επιτρέψουν να δώσουν εξετάσεις παράλληλα με την έναρξη του εξαμήνου, παρότι ο νέος νόμος δεν δίνει δυνατότητα ταυτόχρονης διεξαγωγής εξετάσεων και διδασκαλίας. Χθες όμως, ο ειδικός γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Παπάζογλου με εγκύκλιο στα ιδρύματα προσδιόρισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον οι επί πτυχίω φοιτητές δεν χρωστάνε περισσότερα από 5 μαθήματα, διαφορετικά δεν επιτρέπεται να δώσουν εξετάσεις.

Η εγκύκλιος προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους πρυτάνεις, οι οποίοι την χαρακτήρισαν αυθαίρετη καθώς ο περιορισμός των 5 μαθημάτων δεν προβλέπεται στον νόμο και έκαναν λόγο για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. «Ολίγον έγκυος δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Αριστοτελείου Ι. Μυλόπουλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δώσουν εξετάσεις οι επί πτυχίω σε όσα μαθήματα κι αν χρωστούν. Στο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί και η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν πάντως ότι πρόκειται για ερμηνευτική εγκύκλιο η οποία βοηθά τους τελειόφοιτους που χρωστούν λίγα μαθήματα και άρα είναι αρκετά συνεπείς να πάρουν πτυχίο, καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο δεν θα μπορούσαν να δώσουν καθόλου εξετάσεις σε ορισμένα ιδρύματα εξαιτίας των καταλήψεων.

Διαμαρτυρία συμβασιούχων. Στο μεταξύ, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες ετοιμάζουν την Παρασκευή πανελλαδική διαμαρτυρία για τις μειωμένες προσλήψεις που, όπως λένε, θα προκαλέσουν σύντομα αδυναμία λειτουργίας σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι περικοπές ξεπερνούν το 60% σε σχέση με περσινές πιστώσεις. Στα μεν πανεπιστήμια δεν πρόκειται να γίνουν περισσότερες από 250 όταν πέρσι υπερέβαιναν τις 625, ενώ ανάλογη είναι η μείωση στα ΤΕΙ. Σε ορισμένα ιδρύματα η περικοπή φτάνει ακόμη και το 80%, αναφέρουν.