Ανάλογες δηλώσεις περί αναθεώρησης της συμφωνίας έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα το διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η κ. Μέρκελ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμη στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και ότι θα πρέπει εν ανάγκη να αναπροσαρμοστούν.

Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ

Η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε, επίσης, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα, η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να περιμένουν την έκθεση της τρόικας πριν πάρουν αποφάσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης και να της δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της».

Πιθανή η επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Ακόμη, η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε πιθανή μια ευρωπαϊκή κίνηση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν χρειαστεί.

Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία θέλει να συζητηθεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στη σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση. Χρειαζόμαστε ενιαία κριτήρια. Πιεζόμαστε χρονικά και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση γρήγορα», είπε.

Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δηλώσει την προτίμηση της για συγκεκριμένο σχέδιο, λέγοντας ότι το όλο ζήτημα είναι τεχνικό. Κάλεσε πάντως τις κυβερνήσεις να συντονίσουν τις προσπάθειες τους: «νομίζω ότι είναι σωστό να έχουμε μία κοινή προσέγγιση σε όλα αυτά».

Πιέσεις για επικύρωση του EFSF

Η καγκελάριος πίεσε τη Σλοβακία να επικυρώσει την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι ζωτικής σημασίας να εγκρίνουν όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Ελπίζω βεβαίως ότι όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα καταφέρουν να θέσουν σε ισχύ το EFSF. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αναθεωρηθεί το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, διότι οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η αρχική απόφαση δεν ισχύουν πια.

Όπως ανέφερε, η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει το ύψος της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των ομολογιούχων). Πρόσθεσε ότι το πώς ακριβώς θα γίνει η αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα θα το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.