«Δεν είναι δυνατόν να μην ψηφίζουμε αυτά που δεσμευτήκαμε και να έχουμε την απαίτηση να ψηφίζουν τη βοήθεια προς εμάς τα κοινοβούλια των 17 χωρών της ευρωζώνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τη «μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλλει για να φέρει σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει, παρά όπως είπε, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα νέα εμπόδια που ορθώνονται κάθε μέρα μπροστά μας, τις φήμες και τα όποια σενάρια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν πολλοί που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν την κρίση, σε βάρος της χώρας και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Διεμήνυσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εμπέδωση του αισθήματος δικαίου, στην πάταξη των πελατειακών αντιλήψεων, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, αλλά και στη στήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της διαφάνειας.

«Παλεύουμε για ένα κράτος δίκαιο, αποτελεσματικό, που να υπηρετεί τον πολίτη. Θέλουμε αγορές που να λειτουργούν με κανόνες, να στηρίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, την ποιοτική ανάπτυξη. Εμείς γι’ αυτά δίνουμε τη μάχη».

Και πρόσθεσε: «εκπροσωπούμε τις προοδευτικές μας αξίες σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία. Και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πλατιά συμμαχία με όσους είναι έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί το δημόσιο συμφέρον. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δικαίου. Κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου».

Ο κ. Παπανδρέου έγινε δέκτης του προβληματισμού των βουλευτών σχετικά με τις αντοχές της κοινωνίας απέναντι στα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμερίστηκε το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, ωστόσο επεσήμανε ότι «προέχει η σωτηρία της πατρίδας, γι’ αυτό και γίνονται οι θυσίες».

Υπογράμμισε επίσης ότι η γενναία στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δεν στηρίζει μόνο την κυβέρνηση, αλλά τις προσπάθειες για τη σωτηρία της χώρας.

Στην τετράωρης περίπου διάρκειας συνάντηση, έγινε ειδική αναφορά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιφέρειας και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν σε οδικά έργα και έργα υποδομής.

Ορισμένοι βουλευτές, αναφέρθηκαν στην φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και παρατήρησαν: «Δεν αντέχουμε άλλο κύριε πρόεδρε. Δεν αντέχει άλλους φόρους ο κόσμος». Ο κ. Παπανδρέου τους απάντησε ότι βλέπει και αυτός τα όρια που έχει φτάσει ο κόσμος, αλλά αυτό που προέχει, όπως τόνισε, είναι «η σωτηρία της πατρίδας».

Χαρακτήρισε ψευτοδιλήμματα τα περί κράτους και αγορών, κρατισμού και νεοφιλελευθερισμού και δήλωσε αποφασισμένος, όπως και η κυβέρνηση, «να διαψεύσουμε αυτά τα σενάρια».