Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ χτύπησαν τις αγορές λόγω της ανησυχίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ενδεχομένου να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα (50% αντί για 20%) του ελληνικού χρέους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιστώτριες τράπεζες.
Το εκρηκτικό μείγμα υψηλού χρέους και ζημιών των τραπεζών ήταν η αιτία για τη βουτιά των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία έκλεισαν με πτώση πάνω από 2,5% (Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη) αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που βούλιαξε κατά 6,28%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993. Νέα υποχώρηση σημείωσε το ευρώ, το οποίο έφτασε τα 1,32 δολάρια. Το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης αυξήθηκε για ακόμη μία ημέρα, όπως προκύπτει από τα σπρεντ που ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία.
Η αναταραχή αποδίδεται στις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι επανεξετάζουν τη συμμετοχή των ξένων τραπεζών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και στην ευρύτερη ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές επειδή εντείνονται οι ανησυχίες ότι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν δανείσει σε χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα, όπως η Ελλάδα, θα αναγκαστούν τελικά να υποστούν ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναλυτές φοβούνται ότι ένα τέτοιο ντόμινο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μπορεί να προκαλέσει ευρεία χρηματοπιστωτική κρίση αναγκάζοντας κυβερνήσεις να παρέμβουν, ακόμη και να κρατικοποιήσουν τράπεζες για να τις σώσουν. Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές της γαλλοβελγικής Dexia έφτασαν να υποχωρούν περισσότερο από 30% λόγω της μεγάλης έκθεσής της στο ελληνικό χρέος και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν οικονομική βοήθεια.

Στο μικροσκόπιο η Dexia. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τις διεθνείς τράπεζες αντικατοπτρίζονται στις εξελίξεις στο γαλλοβελγικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Dexia. Οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποστεί σφυροκόπημα στο χρηματιστήριο επειδή έχει μεγάλη έκθεση στο χρέος της Ελλάδας, της Ιταλίας - και άλλων χωρών της ευρωζώνης -, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.
Τώρα για να σωθεί εξετάζεται να σπάσει η τράπεζα σε δύο κομμάτια, σε ένα υγιές που θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και σε ένα δεύτερο στο οποίο θα μεταφερθούν όλες οι ζημιές. Για τον λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο της Dexia πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση όπου συζητήθηκε η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «τοξικά» που έχει στην κατοχή της. Η «κακή τράπεζα» μπορεί να έχει χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων 100 δισ. ευρώ και θα λάβει κρατικές εγγυήσεις από το Βέλγιο και τη Γαλλία, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Η Morgan Stanley. Μεγάλες μεταβολές τιμών στη μετοχή της Morgan Stanley παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Γουόλ Στριτ, επειδή οι επενδυτές ανησυχούν για τυχόν έκθεση της αμερικανικής τράπεζας στο ελληνικό χρέος ή σε χρέη άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, η Morgan Stanley έχει στενές σχέσεις με γαλλικές τράπεζες οι οποίες υφίστανται μεγάλες απώλειες επειδή έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα ή σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με προβλήματα. Η αμερικανική Morgan Stanley πάντως, εκτός από τις γενικότερες ανησυχίες που υπάρχουν για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από