Είναι η ιδρυτική διακήρυξη της «εξέγερσης των πλουσίων»; Ή μια άδολη – όσο και ασυνήθιστη – κίνηση πίσω από την οποία δεν κρύβεται παρά μόνο η γνήσια ανησυχία ενός απλού πολίτη, όπως διατείνεται ο εμπνευστής της; Αναλυτές και πολιτικά κόμματα επιχειρούν εδώ και δύο ημέρες να καταλάβουν τι βρίσκεται πίσω από τις γραμμές της πληρωμένης καταχώρισης που εμφανίστηκε στις ιταλικές εφημερίδες και φέρει την υπογραφή του Ντιέγκο ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας υποδημάτων Todd’s. Στο κείμενο δεν υπάρχουν ονόματα πολιτικών, δεν γίνεται αναφορά σε κανένα κόμμα, απουσιάζει το ιδεολογικό πρόσημο. «Το απρεπές και ανεύθυνο θέαμα που προσφέρουν πολλοί από εσάς δεν είναι ανεκτό από την πλειονότητα των Ιταλών κι αυτό αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτικών όλων των κομμάτων», σημειώνει ο Ντιέγκο ντέλα Βάλε στην ολοσέλιδη καταχώριση που φιλοξενήθηκε υπό τον τίτλο «Πολιτικοί, φτάνει πια». Για τον ιταλό επιχειρηματία, η πολιτική δράση που επικεντρώνεται στα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα οδηγεί την Ιταλία στην καταστροφή. Ο Ντέλα Βάλε εξαιρεί ελάχιστους πολιτικούς. Αυτούς καλεί, μαζί με τα συνδικάτα και τον επιχειρηματικό κόσμο, σε έναν ανοικτό διάλογο για την έξοδο από την κρίση.

Μία ημέρα νωρίτερα, βιομήχανοι, βιοτέχνες και έμποροι παρουσίασαν από κοινού το Μανιφέστο των Επιχειρήσεων, μια σειρά από οικονομικές προτάσεις. Ωστόσο η Εμα Μαρτσεγκάλια, πρόεδρος του Ιταλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την πολιτική. Γι’ αυτό θα ορκιζόταν και ο Ντιέγκο ντέλα Βάλε. Μιλώντας στη «Ρεπούμπλικα», επέμενε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί «ποτέ στη ζωή του» με την πολιτική. Πάντως πολλά βλέμματα στρέφονται τελευταία στον αριστοκρατικής καταγωγής Λούκα ντι Μοντετζέμολο, αφεντικό της Ferrari και πρώην της Fiat, ο οποίος δεν έχει κρύψει το διακριτικό του φλερτ με την πολιτική.

Ο πολιτικός κόσμος στην Ιταλία έσπευσε, πάντως, να προφυλαχθεί περνώντας στην αντεπίθεση. «Κάποιοι πρέπει να πληρώνουν διαφημίσεις γιατί όταν μιλάνε χωρίς να πληρώνουν δεν τους ακούει κανείς», σχολίασε με πλήρως απαξιωτικό οίστρο ο υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο λα Ρούσα.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζα Μπίντι αναρωτήθηκε εάν ανήκει η ίδια στις εξαιρέσεις που έχει στο μυαλό του ο Ντέλα Βάλε. Ο αριστερός Νίκι Βέντολα, επιτυχημένος κυβερνήτης της Απουλίας, κάλεσε τους επιχειρηματίες να «κάνουν λίγη αυτοκριτική πριν αρχίσουν να παραδίδουν μαθήματα από καθέδρας». Δικής του έμπνευσης είναι ο χαρακτηρισμός «εξέγερση των πλουσίων». Αν έχει δίκιο, θα πρόκειται για την πρώτη του είδους στον 21ο αιώνα.