Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξο το νέο προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας πως στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ.

Καταλήγοντας τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαρθρωτικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της ευρωζώνης». «Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να προχωρήσουμε, παρά τη βαθιά ύφεση, του 12% του ΑΕΠ μας κατά τα τελευταία τρία χρόνια» συμπλήρωσε.

«Σημαντικές» χαρακτήρισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τις αποφάσεις που πήρε έως και χθες η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως πως εξετάζεται αν τα μέτρα αυτά είναι επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

«Η Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι και χθες. Οι ομάδες μας βρίσκονται στην Αθήνα, η αποστολή συνεχίζει το έργο της για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης (Eurogroup), συνέρχονται αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσουν αύριο το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin).

Αντικείμενο των συζητήσεών τους θα είναι η άρση των εμποδίων για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αυτήν την εβδομάδα θα συνέλθει για τελευταία φορά, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι πιθανή η λήψη απόφασης για τη μείωση των επιτοκίων απέναντι στην ανησυχητική επιβράδυνση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται, επίσης, η σύνοδος του γαλλο-γερμανικού διδύμου στη Γερμανία, για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης της ευρωζώνης, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα συζητήσουν για «τους τρόπους και τα μέσα επιτάχυνσης της οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης».

«Μία αποτυχία της Ελλάδας, θα είναι αποτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Αν και καμία σημαντική απόφαση δεν αναμένεται από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόοδος.

Μία νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου με αντικείμενο την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.