Με μεγάλη πτώση άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Παρίσι ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 2,31%, καταγράφοντας απώλειες 68,89 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 2.913,07 μονάδες, επηρεασμένος από τις τάσεις που επικράτησαν στις ασιατικές αγορές και μετά τις ανησυχίες των επενδυτών για τις δυσκολίες στην επίτευξη των ελληνικών στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα ατο 2011.

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ από το 7,8% που προβλεπόταν εξαιτίας της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση, που επικράτησε.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε απώλειες τουλάχιστον 2%, με το δείκτη FΤSE-100 να υποχωρεί με τις πρώτες συναλλαγές κατά 117,24 μονάδες, δηλαδή 2,29%, και να διαμορφώνεται στις 5.011,24 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX άνοιξε με απώλειες 3,45% και διαμορφώθηκε στις 5.311,93 μονάδες σήμερα, ημέρα αργίας στη Γερμανία λόγω εθνικής εορτής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst 300 σημείωνε απώλειες 2,46% στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν τα ασιατικά χρηματιστήρια – ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) υποχωρούσε κατά 3,6% και ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 1,8%.

Τις μεγαλύτερες ζημιές στην Ευρώπη κατέγραφαν οι μετοχές των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν πάλι σήμερα οι συναλλαγές στο αυστραλιανό χρηματιστήριο.

Οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% και σε χρήματα έφθασαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης οι επενδυτές διακατέχονται από νευρικότητα καθώς τα ελλείμματα της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Συμπληρώνουν ακόμα πως τα άλυτα έως τώρα προβλήματα του χρέους της ευρωζώνης αλλά και το γεγονός πως δεν υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για το σημερινό Eurogorup συνέβαλαν στην «βουτιά» του εκεί χρηματιστηρίου.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν, επίσης, οι τιμές εμπορευμάτων, όπως του χαλκού – η οποία υποχώρησε κατά 5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010 – και του πετρελαίου μπρεντ, η οποία μειώθηκε κατά ένα δολάριο το βαρέλι και

διαμορφώθηκε στα 101,74 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε και η ισοτιμία του δολαρίου ανατιμήθηκε, επειδή θεωρούνται ασφαλής καταφύγια για τους επενδυτές.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,6% στα 1.631 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι σημερινές απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων έρχονται σε συνέχεια της αρνητικής εικόνας που παρουσίασαν την ποερασμένη Παρασκευή, ενώ η μείωση των δεικτών τους στο τρίτο τρίμηνο του 2011 ήταν η μεγαλύτερη μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Πτώση και του ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των οκτώ τελευταίων μηνών διαμορφώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα και εν τω μέσω ανησυχιών για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,3322 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τα 1,3387 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας αγγίξει και τα 1,3314 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου.

Έναντι του γιεν, υποχωρεί στα 102,75 γιεν από τα 103,12 γιεν στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν είχε σημειώσει πτώση 1,2%.

Το ευρώ υποχωρεί για δεύτερη ημέρα, λίγες ώρες πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν πώς θα προστατεύσουν τις τράπεζες από την κρίση χρέους, καθώς και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ταμείου διάσωσης.