Οπως ενδεχομένως γνωρίζουν οι αναγνώστες, χθες παρατηρήθηκε συνωστισμός στις θυρίδες των τραπεζών. Oι πολίτες έσπευσαν να καταβάλουν την – έκτακτη – «εισφορά αλληλεγγύης» που τους επιβλήθηκε από την κυβέρνηση.

Δεν το έκαναν με ευχαρίστηση.

Αλλά το έκαναν.

Κατά τον ίδιο τρόπο προβλέπεται – από δημοσκοπήσεις και άλλες ενδείξεις – ότι θα πληρωθεί και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων βαρυγκομούν και ενδεχομένως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση.

Αλλά θα την εκπληρώσουν.

Η διαπίστωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον εντυπωσιασμό που δημιουργούν διάφορα «χάπενινγκς» από διαδηλωτές που καίνε στις πλατείες τα ειδοποιητήρια.

Δημιουργείται δηλαδή κίνημα Πληρώνω;

Οχι απαραιτήτως.

Απλώς στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας επικρατεί η αίσθηση του κινδύνου που απειλεί τη χώρα, αν καταρρεύσει το σύστημα διοίκησης και διακυβέρνησης.

Αυτό ακριβώς θα σημαίνει η άρνηση πληρωμής της βαρύτατης φορολογίας.

Απέναντι σε αυτή την ελπιδοφόρα συμπεριφορά της κοινωνικής βάσης, η κυβερνητική λειτουργία είναι συχνά κατώτερη των περιστάσεων.

Ομως παρά την κρατική αφασία οι πολίτες στην πλειονότητά τους μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε μικρούς Ατλαντες και κρατούν στους ώμους τους τη χώρα.

Δεν είναι μόνο όσοι πληρώνουν τους λογαριασμούς στην Εφορία.

n Είναι π.χ. οι εξαγωγείς που εντείνουν τις προσπάθειές τους και δίνουν όλο και μεγαλύτερη ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας.

n Είναι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (σελίδες 38-39), δεν αρκούνται μόνο στην υπηρεσιακή ευσυνειδησία.

Ολοι αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμη, ατομικά και ομαδικά, συνθέτουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας.

Είναι «η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει» για να χρησιμοποιήσουμε τον γνωστό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου.

Είναι οι Ελληνες που δεν τα παρατάνε, διαμαρτυρόμενοι, αλλά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και συμβάλλουν στον αγώνα εθνικής διάσωσης.

Η χώρα τούς οφείλει πολλά.

Και η κυβέρνηση πρέπει να τους σεβαστεί και να τους εμψυχώσει.

Κάνοντας πρώτα απ’ όλα καλύτερα τη δουλειά της.