Στη σκληρή γραμμή των απολύσεων επανέρχεται η τρόικα, φτάνοντας να χαρακτηρίσει ως «πρόωρη συνταξιοδότηση» την κυβερνητική επιλογή να τεθούν στο καθεστώς εφεδρείας όσοι έχουν θεμελιώσει ή βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Το κλίμα αυτό καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας με τους αξιωματούχους της τρόικας, οι οποίοι δεν απέρριψαν το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, κατέστησαν όμως σαφές πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αποδείξεις ότι θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος.

Οπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της τρόικας αποχώρησαν μάλλον δυσαρεστημένα από την έκβαση της σύσκεψης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα είναι στον αέρα, εξαιτίας των αναμενόμενων προσφυγών στα δικαστήρια.

ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΙ. Εξάλλου, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν θορυβημένοι από τα πρώτα στοιχεία από την πιλοτική εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 151 φορείς – παρά τον στόχο για πάνω από 30.000 εφέδρους, δηλώθηκαν μόνον 300 εργαζόμενοι – αλλά και τις δυσκολίες κατάληξης σε συγκεκριμένα κριτήρια για να προχωρήσει η επιλογή πλεονάζοντος προσωπικού και σε άλλες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτόν ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στα κυβερνητικά στελέχη ώστε να προχωρήσουν στη λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων για τον περιορισμό του Δημοσίου, επαναφέροντας προς αυτήν την κατεύθυνση στο προσκήνιο και το σενάριο των άμεσων απομακρύνσεων υπαλλήλων.

Η τρόικα είχε εξαρχής διατυπώσει ενστάσεις σχετικά με την αποδοτικότητα που θα είχε η εφαρμογή της εφεδρείας και τασσόταν υπέρ μίας πιο οδυνηρής λύσης, που προέβλεπε εξυγίανση των δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων και απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση είχε τότε επιμείνει πως το συγκεκριμένο μέτρο θα απέφερε το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τόσο με την αρχική μείωση στο 60% των βασικών αποδοχών που θα λάμβαναν οι έφεδροι όσο και με την πρόβλεψη για πλήρη κατάργηση της μισθοδοσίας τους μετά το πρώτο έτος της εφεδρείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε πάντως στη χθεσινή σύσκεψη από τους εκπροσώπους της τρόικας στην ανάγκη να διευκρινιστεί ρητώς από την κυβέρνηση πως μετά την πάροδο του ενός έτους οι έφεδροι παύουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκαν οι δύο υπουργοί.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προβλέπει «μόνιμη εφεδρεία» χωρίς απολύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης αυτής είναι τέτοιο, που θα ικανοποιήσει την τρόικα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δώσει τους 30.000 πλεονάζοντες έως το τέλος του έτους – αριθμός που φάνηκε να καλύπτει τους αξιωματούχους της τρόικας – με χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο του μέτρου της εφεδρείας και περιορισμό στο ελάχιστο των απολύσεων. Τα στενά χρονικά περιθώρια είναι, όμως, που δημιουργούν πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, με δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις επηρεάζουν και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα.

Για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο απλά, καθώς στελέχη του Δημοσίου εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει ακόμη ένα «χαρτί» να χρησιμοποιήσει ώστε να εφαρμοστεί η εφεδρεία.

«Μπορεί να απειλήσει με κόψιμο των επιχορηγήσεων και να τους αναγκάσει να δηλώσουν ποιοι θα μπουν στην εφεδρεία», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον τρόπο που θα μπορούσε να καμφθεί η απροθυμία των διοικήσεων των φορέων να καταγράψουν το πλεονάζον προσωπικό τους.