Με… ασυνήθιστους επισκέπτες έμοιαζαν χθες τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας που πήγαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων με ένα σκούρο μπλε βαν. Η αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε στο κτίριο 6, όπου τους περίμεναν η διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Μετά την Ευελπίδων το κλιμάκιο μετέβη στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης στην Ευελπίδων ήταν το μεγάλο αγκάθι της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης καθώς υπάρχουν δίκες που προσδιορίζονται το 2014.

Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης παραδέχθηκαν ότι η μηχανοργάνωση είναι σε… νηπιακό επίπεδο αφού το μόνο πρόγραμμα που λειτουργεί, αλλά βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο είναι αυτό της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου (fast lane), που άρχισε να εφαρμόζεται πρόσφατα. Αφού ενημερώθηκαν για τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν και το πρόβλημα της καθυστέρησης, οι Τροϊκανοί θέλησαν να δουν από κοντά τη γραμματεία του Πρωτοδικείου, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής κατάθεσης αγωγών.

Ακολούθως συνοδευόμενοι από συμβούλους του υπουργείου Δικαιοσύνης πήγαν στο κτίριο 2 της Ευελπίδων, όπου είδαν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. «Το κλιμάκιο της τρόικας αναγνώρισε την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως οι υποδομές δεν είναι αυτές που θέλουμε», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η επίσκεψή τους δεν αφορούσε τον «εσωτερικό έλεγχο της Δικαιοσύνης ούτε θα μπορούσε να αφορά κάτι τέτοιο». Ο κ. Αθανασίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα μέλη της τρόικας, «ήρθαν με άλλη διάθεση και έφυγαν ικανοποιημένοι»