Σε κλίμα δυσπιστίας και έντονων πιέσεων εκ μέρους της τρόικας, προκειμένου να κλείσει η κυβέρνηση άμεσα τις μεγάλες εκκρεμότητες της εργασιακής εφεδρείας, των απολύσεων, του ενιαίου μισθολογίου, του φορολογικού, του προϋπολογισμού του 2012 και των μέτρων του 2013-14, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Αν και η τρόικα επέστρεψε με προφανή πρόθεση να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και να δώσει την έγκριση για την επόμενη δόση του δανείου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απογοητεύθηκε και ενοχλήθηκε από τη συνεχιζόμενη έλλειψη προετοιμασίας και αποφασιστικότητας που διαπίστωσε για άλλη μια φορά.

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τις καταλήψεις των υπουργείων και τον «εκτοπισμό» των διαπραγματεύσεων, που μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία, βάρυναν το κλίμα.

Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα φέρεται αποφασισμένη να πιέσει μέχρι τέλους και μάλιστα οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να παρατείνει τη διαμονή της στην Αθήνα ώς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αν χρειασθεί, αφού ακόμη τίποτα δεν είναι έτοιμο.

Ολο το Σαββατοκύριακο προβλέπονται εντατικές διαπραγματεύσεις, με κυριότερο θέμα την εργασιακή εφεδρεία που συζητείται και σήμερα σε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα. Μετά τη χθεσινή συνάντηση πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απέφυγαν να επαναλάβουν τον προχθεσινό χαρακτηρισμό περί «θετικού και δημιουργικού κλίματος».

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το μισθολόγιο, που είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ σήμερα έρχεται προς συζήτηση το θέμα της Δικαιοσύνης σε συνάντηση παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Τη Δευτέρα κατατίθεται κανονικά το προ

σχέδιο του προϋπολογισμού με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. H τρόικα πιέζει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή και για το μισθολόγιο και για την εφεδρεία, ώστε να παρουσιαστούν τη Δευτέρα.