1 Πανελλαδικός Ταυτόχρονος

Θηλασμός για δεύτερη

συνεχή χρονιά…

Ναι! Πέρυσι το mitrikos

thilasmos.com ήταν υποστηρικτής των εκδηλώσεων που οργάνωσαν μαμάδες – μέλη ενός φόρουμ γονέων! Φέτος είναι επίσημος διοργανωτής αυτής της «γιορτής» του μητρικού θηλασμού!

2 Η ανάγκη μιας τέτοιας

διοργάνωσης;

Ο θηλασμός χρειάζεται ενημέρωση, προστασία, προώθηση και υποστήριξη παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα!

3 Η περσινή συμμετοχή;

Ηταν πέρα από κάθε προσδοκία! Το σλόγκαν «Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι ταμπού», έγινε πράξη από δεκάδες μαμάδες, οι οποίες μαζί με τα μωρά τους έδωσαν δυναμικό «παρών» σε 9 πόλεις!

4 Φέτος σε πόσες πόλεις θα πραγματοποιηθεί;

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη. Στόχος είναι να έχουμε συμμετοχές από κάθε πόλη!

5 Ο δημόσιος θηλασμός παραμένει, όμως, ταμπού;

Δυστυχώς, ο κόσμος έχει συνδέσει το γυναικείο στήθος περισσότερο με τη σεξουαλικότητά του παρά με τη βασική φυσική λειτουργία του…

6 Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η νοοτροπία;

Ο θηλασμός είναι μια πράξη μίμησης. Οι μητέρες δεν πρέπει να κρύβονται για παράδειγμα στο αυτοκίνητο για να θηλάσουν! Ο θηλασμός δεν είναι ντροπή. Είναι δικαίωμα!

7 Η σύγχρονη μητέρα

θηλάζει;

Πιστεύω ότι θηλάζει! Τουλάχιστον το προσπαθεί! Και αν έχει την κατάλληλη ενημέρωση και την υποστήριξη, με θέληση και υπομονή τα καταφέρνει μια χαρά!

8 Οι Ελληνίδες;

Αρχίζουν να θηλάζουν σε ποσοστό 88%, αλλά οι περισσότερες εγκαταλείπουν πολύ νωρίς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξαγάγαμε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος «Γαλαξίας».

9 Η επιστροφή στην εργασία αποτελεί εμπόδιο;

Πολύ συχνά ναι, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και υποστήριξης, εξαιτίας της φύσης, των συνθηκών ή των ωρών της εργασίας, αλλά και τού πότε χρονικά καλείται να επιστρέψει η μητέρα.

10 Μέχρι ποια ηλικία

είναι καλό

να θηλάζει το παιδί;

Μέχρι την ηλικία που νιώθει έτοιμο να αποθηλάσει από μόνο του! Οι παγκόσμιες συστάσεις κάνουν λόγο για 6 μήνες αποκλειστικό θηλασμό και συμπληρωματικά με άλλες τροφές συνέχισή του μέχρι τουλάχιστον τα 2 πρώτα έτη ή και πλέον για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο!

11 Πώς πρέπει να

γίνεται η διακοπή

του θηλασμού;

Σταδιακά και με φυσικό τρόπο, όπως συμβαίνει με όλα τα θηλαστικά του πλανήτη μας! Χάπια, γιατροσόφια και «ειδικές» τεχνικές δεν είναι απαραίτητες.

12 Ποια τα οφέλη

του μητρικού

θηλασμού για το παιδί;

Ο θηλασμός προσφέρει αναρίθμητα άμεσα οφέλη για ένα βρέφος αλλά και απώτερα για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού, ακόμη και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του!

13 Για τη μητέρα;

Αμεσα και απώτερα οφέλη: από το να τη βοηθά να αναρρώσει πιο γρήγορα από τον τοκετό μέχρι να την προστατεύει από καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.

14 Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Τα όποια πιθανά προβλήματα θεωρηθούν μειονεκτήματα, μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν!

15 Τα μαιευτήρια

«σαμποτάρουν»

τον θηλασμό;

Σίγουρα πολλά δεν τον υποστηρίζουν όσο θα έπρεπε, κι ας προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για το αντίθετο…

16 Οι γιατροί;

Εχουμε καθημερινά μαρτυρίες για γιατρούς, οι οποίοι δεν είναι «φιλικοί» προς τον θηλασμό, συχνά προσφέρουν λανθασμένες οδηγίες ή αναπαράγουν απαρχαιωμένες αντιλήψεις, αποθαρρύνοντας τη νέα μητέρα και στρέφοντάς τη στο ξένο γάλα… Ευτυχώς όμως έχουμε και πολλές θετικές μαρτυρίες!

17 Στο εξωτερικό

λειτουργούν δεκάδες baby friendly μαιευτήρια…

Ευελπιστούμε να το δούμε αυτό σύντομα και στην Ελλάδα, όπου σήμερα τα περισσότερα δεν τηρούν ούτε τα μισά από τα 10 αναγκαία βήματα για να είναι φιλικά προς τα βρέφη!

18 Οι Ελληνίδες

γυρίζουν την πλάτη και στον φυσικό τοκετό…

Συχνά δεν είναι επιλογή τους… Υπάρχει έντονα η αίσθηση πως στη χώρα μας γίνεται ιατρικοποίηση της γέννας, όταν σε ποσοστό 92% τελειόμηνων βρεφών είχαμε 48% καισαρικές!

19 Το Διαδίκτυο βοηθά στην ενημέρωση

των γυναικών για

το θέμα του θηλασμού;

Και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό, καθώς προσφέρει άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση όλο το 24ωρο.

20 Τι συμβουλεύετε

μέσω της ιστοσελίδας mitrikosthilasmos.com

τις άλλες μητέρες;

Να εμπιστευτούν τη φύση που μας έχει προγραμματίσει να μπορούμε να θρέφουμε από το ίδιο μας το σώμα τα παιδιά μας και μετά τη γέννησή τους, να μη διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, να κλείνουν τα αυτιά τους στις «σειρήνες»!