Η αξία των ποδοσφαιριστών των Μπλαουγκράνα έχει εκτοξευτεί την τελευταία τριετία, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της Μπαρτσελόνα ο Πεπ Γκουαρντιόλα, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση 10 εκ των 13 τίτλων που διεκδίκησε!

Παίκτες με σχεδόν μηδενικό κόστος, που αναδείχτηκαν από την ακαδημία του συλλόγου, σήμερα αξίζουν μία περιουσία.

Στην αρχή της προηγούμενης σεζόν η αξία των βασικών ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα είχε εκτιμηθεί στα 446,6 εκατ. ευρώ.

Στην τελευταία εκτίμηση που έκαναν μάνατζερ, ειδικοί στο μάρκετινγκ και καθηγητές Οικονομικών, η αξία των βασικών παικτών της Μπαρτσελόνα υπολογίσθηκε άνω του μισού δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της κατάκτησης του τίτλου στο πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Το κόστος απόκτησης των παικτών ωστόσο είναι μόλις 90,3 εκατ. ευρώ, αφού οκτώ από τους ποδοσφαιριστές προέρχονται από τη «Μασία».

Και το σημαντικότερο, αν κάποια ομάδα θέλει να τους αποκτήσει όλους τους παίκτες πρέπει να καταβάλει δύο δισ. ευρώ (!), όσα προβλέπονται από τις ρήτρες των συμβολαίων τους!

Για να υπολογίσουν οι ειδικοί την αξία των παικτών της Μπαρτσελόνα έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, τα παιχνίδια, τα γκολ, το κόστος των μεταγραφών και τις ρήτρες που υπάρχουν στα συμβόλαιά τους.

Η αξία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου Λιονέλ Μέσι υπολογίζεται στα 131 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Αντρες Ινιέστα με αξία 60 εκατ. ευρώ, ο Τζέραρντ Πικέ με 45 εκατ. ευρώ και οι Τσάβι, Βίγια με 42 εκατ. ευρώ.

Μία άλλη θεωρία του καθηγητή των Οικονομικών Τζόζεπ Μαρία Γκέι αναφέρει πως στην αξία ενός παίκτη πρέπει να υπολογίζεται και η διαθεσιμότητά του που εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του συλλόγου στον οποίο ανήκει. Ετσι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Γκέι εκτιμά την αξία του Μέσι στα 60 εκατ. ευρώ.

Σε σαπουνόπερα του καλοκαιριού τείνει στο μεταξύ να εξελιχθεί η μεταγραφή του Αλέξις Σάντσες στην Μπαρτσελόνα. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε από τη Χιλή στη Βαρκελώνη για να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή του, ειδοποιήθηκε από την ομάδα του Ουντινέζε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο και να εξετάσει την πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία δίνει πολλά περισσότερα από τους Μπλαουγκράνα. Συγκεκριμένα οι «Πολίτες» προσφέρουν 40 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. μπόνους, τη στιγμή που η Μπάρτσα δίνει 28 εκατ. ευρώ, συν 10 εκατ. ευρώ μπόνους συν τον Τζεφρέν.

Ο Σάντσες ήταν κατηγορηματικός πως η μόνη ομάδα στην οποία θέλει να παίξει είναι η Μπαρτσελόνα, ενώ και ο Τζεφρέν δεν είναι θετικός να μετακομίσει στο Ούντινε.

Αρχισαν στο μεταξύ οι εργασίες κατασκευής νέου πάρκινγκ στους άλλοτε αγωνιστικούς χώρους της «Λα Μασία», της ιστορικής ακαδημίας ποδοσφαίρου των Καταλανών που έκλεισε και θα μεταφερθεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.