Νέα αναβολή πήρε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, αλλά αυτή τη φορά για λόγους καθαρά διαδικαστικούς: είναι οι ηµεροµηνίες που επιβάλλει η διαδικασία του κανονισµού της Βουλής, που µεταθέτουν το νέο ραντεβού του Προγράµµατος µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ για την Πέµπτη 30 Ιουνίου. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν σύµφωνα µε το Πρόγραµµα, το οποίο πλην των άλλων προβλέπει ότι αύριο Τετάρτη, ηµέρα της πανελλαδικής απεργίας και του ραντεβού που έχουν δώσει από τις 7 το πρωί στο Σύνταγµα οι «Αγανακτισµένοι», η Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεδριάσει ανεµπόδιστα, προκειµένου να ακούσει σε πρώτη ανάγνωση το Μεσοπρόθεσµο. Και πως το ίδιο θα συµβεί στις 22 του µηνός, προκειµένου τα µέλη της Επιτροπής να ακούσουν σε δεύτερη ανάγνωση το περιεχόµενο του Προγράµµατος.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι µέσα από τις διαδικασίες αυτές θα εκτονωθεί και άλλο η κατάσταση ώστε κατά την ψηφοφορία στο τέλος του µηνός να µη σηµειωθούν «ατυχήµατα» που θα επιβαρύνουν περισσότερο το ήδη τεταµένο πολιτικό κλίµα. Πάντως, αν και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας λειτούργησε σηµαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ακόµη θύλακες ανησυχίας: στο Μέγαρο Μαξίµου κοιτάζουν προσεκτικά προς την κατεύθυνση του βουλευτή Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδη, που επιµένει στη µη ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ – ούτε καν του 17% της επιχείρησης.

Η αρχική εκτίµηση ότι 3 ή 4 βουλευτές ενδέχεται να διαφοροποιηθούν κατά την ψηφοφορία, δεν έχει αλλάξει – µόνο που ελπίζεται, βάσιµα, ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές δεν θα θέσουν σε αµφισβήτηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κατέχει το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριµένα, υπάρχει ελπίδα ότι οι βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν αλλά θα διαµαρτυρηθούν παραιτούµενοι τής βουλευτικής έδρας. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτηµα του επόµενου 15ηµέρου. Επί του παρόντος, το Μέγαρο Μαξίµου προβληµατίζεται έντονα για την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν αλλαγή τουπολιτικού σκηνικού, πιστοποιώντας σηµαντικό προβάδισµα της Νέας ∆ηµοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου να έχει αναλώσει σηµαντικό χρόνο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ή επικοινωνίες µε e-mails µε υπουργούς και συνεργάτες του, σχετικά µε την κατάσταση που διαµορφώνεται. Οι εκτιµήσεις πάντως των συνεργατών του διακατέχονται από αισθήµατα ανακούφισης του είδους «πάλι καλά να λέµε» και εκτιµήσεις όπως «είναι λογικό να δηλώνουν οι ερωτώµενοι ότι δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ», µέχρι προβλέψεις ότι «βρισκόµαστε στο ζενίθ της προσπάθειας που γίνεται να διασωθεί η χώρα, είναι δύσκολα τα πράγµατα, αλλά οι δηµοσκοπήσεις είναιγια να ανατρέπονται»…

«ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ». Ο ίδιος οκ. Παπανδρέου, που θεωρεί ότι το καλό του χαρτί έναντιτης αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι ηπίεση για την επίτευξη «εθνικής συνεννόησης», αναζητεί τρόπους για να επαναλάβει τις θέσεις αυτές – όπως έκανε και στη βαρυσήµαντη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να συγκαλέσει και πάλι µέσα στην εβδοµάδα το Υπουργικό Συµβούλιο – αυτή τη φορά µε ατζέντα θέµατα χαµηλής πολιτικής και ειδικότερα νοµοσχέδια που έχουν ετοιµάσει διάφορα υπουργεία και περιµένουν τη σειρά τους να περάσουν από το Υπουργικό Συµβούλιο για να προχωρήσουν. Το πρωί της προσεχούς Πέµπτης θα επιχειρήσει µια ακόµη επικοινωνία µε τους πολίτες, πάλι στο ίδιο πλαίσιο, αλλά µε πρωτοποριακό τρόπο: θα απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών του κρατικού ραδιοφώνου.

Για το µέλλον της Ολοµέλειας της Βουλής τώρα, οι πληροφορίες είναι αντικρουόµενες για το πότε θα διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι. Πιθανότατα να επεκταθείη περίοδος ώς τα µέσα Ιουλίουτουλάχιστον, προκειµένου να ψηφιστεί και ο εφαρµοστικός νόµος του Μεσοπρόθεσµου που είναι απαραίτητος για να αρχίσει η διαδικασία για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ελπίζουν ότι οι βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν, αλλά θα διαµαρτυρηθούν παραιτούµενοι της έδρας

Το Μέγαρο Μαξίµου

προβληµατίζεται έντονα για την εικόνα της κυβέρνησης καθώς οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, πιστοποιώντας σηµαντικό προβάδισµα της νέας ∆ηµοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου να έχει αναλώσει σηµαντικό χρόνο σε επικοινωνίες, διά τηλεφώνου ή µε e-mails, µε υπουργούς και συνεργάτες του, σχετικά µε την κατάσταση που διαµορφώνεται

«Το ζητούµενο είναι να κερδίσεις τον πόλεµο όχι µια µάχη»


ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ για συναίνεση µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή του «Βήµατος της Κυριακής». Οπως τόνισε «πρέπει να στείλουµε ένα µήνυµα οι πολιτικές δυνάµεις ότι έχουµε καταλάβει το διακύβευµα για την πατρίδα µας». Εσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσµο από αυξηµένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συναίνεσης επανέλαβε ότι είναι διατεθειµένος να χρησιµοποιήσει πρόσωπα που είναι κοινής αποδοχής ή και από τα άλλα κόµµατα σε κρίσιµες θέσεις. Αναφερόµενος στην προσπάθεια που κάνει για τη διάσωση της χώρας, έδωσε έναν δραµατικό χαρακτήρα δηλώνοντας: «∆εν εύχοµαι ούτε στον χειρότερο εχθρό µου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεµο κάνεις και λάθη. Τραυµατίζεσαι, µατώνεις, χάνεις και µάχες. Αλλά το ζητούµενο είναι να κερδίσεις τον πόλεµο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουµε τον πόλεµο».