Το ζήτηµα της χώρας µας θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνέρχονται εκτάκτως σήµερα στο Βέλγιο

Απότησυνεδρίασητου Eurogroup δεναναµένεται ουσιαστική απόφαση, πέραν ενός κειµένου στήριξης προς τη χώρα µας. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η έκτακτη συνάντησητων υπουργών Οικονοµικών κρίθηκε απαραίτητη µετά τις αµφιβολίες που έχουν δηµιουργηθεί για το κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει την αναγκαία πρόσθετη βοήθεια, εξαιτίαςτων έντονων διαφωνιών για την εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα –θέµα στο οποίο έχουν πρωταγωνιστήσει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γερµανός υπουργόςΟικονοµικώνΒόλφ- γκανγκ Σόιµπλε. «Πρέπει όλοι – και κυρίως οι αγορές – να καταλάβουµε ότι οι διαφωνίες για τον τρόπο δεν σηµαίνουν πως στο τέλος της ηµέρας δεν θα υπάρχει βοήθεια προς την Ελλάδα. Απλώς, αυτά τα ζητήµατα παίρνουν λίγο καιρό», έλεγε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγήστις Βρυξέλλες. Σε οµιλία τουχθες στο London School of Economics ο Τρισέ απηύθυνε κάλεσµα για τηνυιοθέτηση πιο αυστηρώνκυρώσεων και κανόνωνγια δηµοσιονοµικές παραβάσεις, ζητώντας ευθέως ευρεία µεταρρύθµιση του υπάρχοντος συστήµατος.Επανέλαβε µάλιστα ότι µια επιµήκυνση τουχρόνου αποπληρωµής του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές πρέπει να είναι µόνο εθελοντική.

«Λάδι στη φωτιά» των διαφωνιών στους κόλπους της ευρωζώνης έβαλε και η δήλωση του νέου διοικητή της Μπούντεσµπανκ –και µέλους της ΕΚΤ – Γιανς Βάιντµαν,σύµφωνα µε την οποία τοευρώ θα παραµείνει σταθερό ακόµη και στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα βοήθεια δίδεται στην Ελλάδα υπό αυστηρούς όρους, οι οποίοι εάν δεν τηρηθούν απλούστατα θα σταµατήσει η χρηµατοδότηση και η χώρα θα χρεοκοπήσει – γεγονός δυσάρεστο για την Ελλάδα, αλλά δεν πρόκειται να πλήξει το νόµισµα.

Η ανησυχία στην Ευρώπη είναι έκδηλη και για τον λόγο αυτόν την Παρασκευή θα πραγµατοποιηθεί στο Βερολίνο και συνάντηση µεταξύ της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η Μέρκελ τόνισε το Σάββατο ότι είναι απαραίτητονα βοηθήσει η Γερµανία τις υπερχρεωµένες χώρεςαφούη κρίση µπορεί να επηρεάσει άµεσα και τη γερµανική οικονοµία και έκανελόγο για κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη, ανάλογους µε αυτούς από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Εντονες επιφυλάξεις έχουν δηµιουργηθεί σε τµήµατα του ευρωπαϊκού κατεστηµένου για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρµόσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τα σκληρά µέτραπου αυτό περιλαµβάνει. Οι επιφυλάξεις αυτή τη φορά δεν εστιάζονται τόσο στη δυνατότητα εφαρµογής του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων, όσο στις περικοπές µισθώνκαι συντάξεων και στην επιβολήνέων φόρων. Οπως σηµειώνουν οισκεπτικιστές των Βρυξελλών, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σε συνθήκες δηµοκρατίας έναν λαόνα υφίσταται τέτοιες συνέπειες επί πέντε συναπτά έτη – και, µάλιστα, ξεκινώντας σε συνθήκες ύφεσης της τάξεως του -3,8%, που υπολογίζεται να είναι φέτος.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναµένεται να ενηµερώσει τους συναδέλφους του για τις βασικές πτυχές του ελληνικού προγράµµατος κατά το σηµερινό Eurogroup, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και αναφορά από την Επιτροπή Εργασίας που συγκροτήθηκε για να επεξεργαστεί τα προβλήµατα στη συγκρότηση του νέου πακέτου για την Ελλάδα. Πάντως, οι κοινοτικοί είναι κατηγορηµατικοί πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, καθώς τα µεγάλα αγκάθια παραµένουν.

Παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι η περίφηµη συµµετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο θα πρέπει να εξισωθεί µε µια αναδιάρθρωση της τάξεως ενός«κουρέµατος» 30% – αλλά η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως η ίδιαδεν θα µετάσχειµε τα οµόλογα που έχει στη διάθεσή της, ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι κυβερνήσεις όµως έχουν τρόπους να πιέσουν τις δικές τους τράπεζες – κυρίως γερµανικές, γαλλικές και ελληνικές – που κατέχουν ελληνικά οµόλογα. Κι αυτό µε τη σειρά του µπορεί να δηµιουργήσει αυξηµένες πιέσεις στο τραπεζικό σύστηµα.

Στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως ούτε την ερχόµενη εβδοµάδα, όταν στις 20 Ιουνίου θα πραγµατοποιηθεί το τακτικό Eurogroup στο Λουξεµβούργο, τα πράγµατα θα έχουν προχωρήσει επαρκώς. Στη Σύνοδο Κορυφής, στις 23-24 Ιουνίου, µπορεί κανείς να ελπίζει σε µια πολιτική απόφαση – τα στοιχήµατα, ωστόσο, για ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων είναι για τις 11 Ιουλίου, στο τελευταίοEurogroup τηςσεζόν – και τελευταία ευκαιρία πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωµών.

Εντονες επιφυλάξεις έχουν δηµιουργηθεί σε τµήµατα του ευρωπαϊκού κατεστηµένου για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρµόσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα

Η περιοδεία

Μετά το τέλος του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση µελετά να πραγµατοποιήσει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες µε στόχο να ενηµερώσει για το ευρύ πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων δηµόσιας περιουσίας το οποίο προωθεί

Νέο ύπουλο χτύπηµα από τους οίκους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Είρηνη ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΣΕ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗτης ελληνικής οικονοµίας προχώρησεχθεςο οίκος Standard& Poor’s, κλιµακώνοντας τις πιέσεις των αγορών κατάµιας πιθανής απόφασης της ευρωζώνης, που θα προβλέπει συµµετοχή και των ιδιωτώνπιστωτών της χώρας στοκόστος του νέουπακέτου σωτηρίας της Ελλάδας.

Οπως επισηµαίνει ο οίκος, κατά την άποψή του, οποιαδήποτε µορφή αναδιάρθρωσης, είτεµέσωπαράτασης της ωρίµασης του χρέους είτεµέσω ανταλλαγής των οµολόγων, συνεπάγεται δυσµενέστερους όρους για τους πιστωτές και κατά συνέπεια είναι «ντε φάκτο» χρεοκοπία.

Ετσι, υποβάθµισε την Ελλάδα κατά τρεις βαθµίδες, στο CCC από το Β, όπου την είχε τοποθετήσει µόλις πριν από έναν µήνα και ένα σκαλοπάτι πριν από το καθεστώς της χρεοκοπίας,στο οποίοκαι προειδοποιεί ότι θα την κατατάξει αν η ευρωζώνη αποφασίσει για συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα.

Σε ανάλογη βαθµίδα, στο Caa1 είχε τοποθετήσει την Ελλάδα στις αρχέςτου µήνα και η Moody’s, προχωρώντας επίσης σε τριπλή υποβάθµιση, ενώ ο τρίτος οίκος, η Fitchτην κρατάει ακόµη στο B+ όπου την τοποθέτησε στις20 Μαΐου, ύστερα από τριπλή – επίσης – υποβάθµιση.

«Η υποβάθµισηαντανακλά την άποψή µας ότι υπάρχει σηµαντικάµεγαλύτερηπιθανότητα µιας ήπερισσότερων χρεοκοπιών», υποστηρίζει ο οίκος.Προσθέτει, επίσης, ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι µη εφαρµογής του Μνηµονίου, ενόψει και της απουσίας πολιτικής συναίνεσης.

ΟΙΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. Οι ραγδαίες αυτές υποβαθµίσεις προκαλούνανησυχίεςγια το µέλλον τηςευρωζώνης και τοκερδοσκοπικό παιχνίδι φουντώνει, ενόψει των αποφάσεών της, όπως προκύπτει από δηµοσιεύµατα στον διεθνήΤύπο. Χθες σε άρθρο του στην εφηµερίδα «Financial Times», ο γνωστός οικονοµολόγος Νουριέλ Ρουµπινίδιατύπωσε την εκτίµηση ότι η ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, µόνο µε την επιστροφή στα εθνικά τους νοµίσµατα και µε µεγάλες υποτιµήσεις θα µπορέσουν οι οικονοµίες της περιφέρειας της Ευρώπης ναανακτήσουντην ανταγωνιστικότητά τους.

Η υποβάθµιση έστειλετην Ελλάδα στο χαµηλότερο επίπεδο παγκοσµίως, κάτω και από χώρες όπως το Εκουαδόρ, ηΓρανάδα, η Τζαµάικα και το Πακιστάν.

Πιέσεις δέχθηκαν τα spreads όχιµόνοτωνελληνικών οµολόγων,αλλάκαιτων ιρλανδικών και των πορτογαλικών.

ΤουπουργείοΟικονοµικών αντέδρασε στην υποβάθµιση υποστηρίζοντας ότι ο οίκος παραβλέπει τις διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο για την εύρεση µιας βιώσιµης λύσης που θα επιτρέψει τη συνέχισητης χρηµατοδότησης της χώρας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόµενα χρόνια. Παραβλέπει, επίσης, τις κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήµατα σε σχέση µε τις συµβατικές υποχρεώσεις της χώρας, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονοµικών, προσθέτοντας µε νόηµα ότι βασίζεται σε φήµες και δηλώσεις από εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.