Το φηµισµένο Φεστιβάλ της Σύµης κινδυνεύει να µη γίνει φέτος λόγω της οικονοµικής κρίσης, υπογραµµίζει ο δήµαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Η Σύµη, όµως, δεν είναι µόνο το φεστιβάλ, αλλά ένα νησί που συγκεντρώνει κυρίως το τουριστικό ενδιαφέρον των τούρκων γειτόνων µας και τελευταία και των Ρώσων.


1 Δεν θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ της Σύµης;

Επειτα από 16 χρόνια επιτυχηµένης προσπάθειας διοργάνωσης του φεστιβάλ, φέτος κινδυνεύει να µη διεξαχθεί λόγω της οικονοµικής κρίσης και της αδιαφορίας της Πολιτείας. 2 Το ταµείο του δήµου δεν µπορεί να ενισχύσει χρηµατικά τις εκδηλώσεις;

Ο δήµος θα προσπαθήσει, έστω µε αυτά τα λίγα έσοδα που έχει, να πραγµατοποιήσει ένα οικονοµικό φεστιβάλ.

3 Είναι τόσο δύσκολα τα οικονοµικά του δήµου;

O κόσµος δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και µετά τη µείωση των τακτικών επιχορηγήσεων από το κράτος, σίγουρα η οικονοµική κατάσταση του δήµου δεν είναι η καλύτερη.

4 Μπήκε και στη µαύρη λίστα του υπουργείου Οικονοµικών. Το θεωρείτε δίκαιο;

Οχι βέβαια!Το χρέοςείναι 2.700.000 ευρώ και ταέργα υποδοµής που έγιναν τα τελευταία οκτώ χρόνια αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ – τα έφτιαξε εξ ολοκλήρου ο δήµος.

5 Πώς δηµιουργήθηκε το χρέος;

Από υποχρεώσεις του κράτους, όπως είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύµης µε τη Ρόδο, η υγεία και η δηµιουργία µονάδων αφαλάτωσης, που όµως χρηµατοδότησε το δηµοτικό ταµείο.

6 Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος άλλος φορέας να χρηµατοδοτήσει το φεστιβάλ;

Σίγουρα το φεστιβάλ ενός ακριτικού νησιού είναι υποχρέωση της Πολιτείας να το κρατήσει ζωντανό και όχι να κρατάει ζωντανά φεστιβάλ µεγάλων πόλεων που δεν είναι τόσο µεγάλης εθνικής σηµασίας.

7 Και τι θα παρουσιάσει το καλοκαίρι η Σύµη;

Θα προσπαθήσουµε µε τον καλύτερο τρόπο να παρουσιάσουµε τον πολιτισµό µέσα από τοπικά χορευτικά συγκροτήµατα, παραδοσιακά προϊόντα, τοπικά πανηγύρια, ελληνοτουρκικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το παγκόσµιο πρωτάθληµα ελεύθερης πτώσης µε αλεξίπτωτο.

8 Πώς είναι φέτος η τουριστική κίνηση;

Αρχισε µε τις καλύτερες προϋποθέσεις, σίγουρα όµως η οικονοµική κρίση δεν έχει αγγίξει µόνο τους Ελληνες.

9 Γεµίζει και πάλι το λιµάνι µε κότερα και θαλαµηγούς;

Ο µήνας Μάιος σε σύγκριση µε πέρυσι ήταν πολύ καλύτερος.

10 Μήπως το λιµάνι δεν χωράει όλα τα σκάφη και πρέπει να βρεθεί µια άλλη λύση;

Πρέπει να υλοποιηθούν άµεσα λιµενικές υποδοµές, όπως έχουν εφαρµόσει οι απέναντι γείτονες φτιάχνοντας τεράστιες µαρίνες.

11 Εχουν και φέτος την πρωτιά οι Τούρκοι;

Τα τελευταία χρόνια πρώτος προορισµός για τους Τούρκους είναι η Σύµη, αφού τη θεωρούν κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό από όλους τους άλλους προορισµούς και την ονοµάζουν «µπουτίκ του Αιγαίου».

12 Είναι αλήθεια ότι στηρίζουν την οικονοµία του νησιού;

Κατάένανµεγάλοβαθµό οφείλεται στην άφιξη πολλών Τούρκων, την προµήθεια καυσίµων για τα σκάφη τους και την αγορά οινοπνευµατωδών ποτών, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη αυτά θα αποφέρει τεράστια οικονοµική ζηµιά στα νησιά µας.

13 Πώς είναι οι σχέσεις σας µε τους απέναντι γείτονες;

Λόγω της άψογης συνεργασίας στον τοµέα του τουρισµού, έχουµε καταλάβει ότι οι καλές σχέσεις αποφέρουν οικονοµικά οφέλη και για τους δύο λαούς. 14 Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι ετοιµάζουν και άλλο σίριαλ ανάλογο µε «Τα σύνορα της αγάπης»;

Εξαιτίας της µεγάλης επιτυχίας που γνώρισε το προηγούµενο σίριαλ, οι Τούρκοι είναι θετικοί στο να προβάλλουν ξανά τη Σύµη µέσα από άλλο σίριαλ. 15 Αισθητή είναι και η παρουσία των ρώσων στη Σύµη…

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή, σίγουρα όµως η πρόσθετη ταλαιπωρία που επιβάλλεται σε Ρώσους και Τούρκους λόγω της βίζας δηµιουργεί πρόβληµα και κάποια στιγµή πρέπει να βρεθεί λύση.

16 Αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς γίνονται στο νησί;

Γίνονται κυρίως από Ιταλούς. 17 η Σύµη έφτιαξε σύστηµα αφαλάτωσης και γλίτωσε το κράτος από πολλά εκατοµµύρια ευρώ για τη µεταφορά νερού µε υδροφόρες…

Η µεταφορά του νερού µε υδροφόρα πλοία στηΣύµη κόστιζε στο∆ηµόσιο περίπου 5.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ο ∆ήµος Σύµης εγκατέστησε µονάδα αφαλάτωσης αξίας 5.000.000 ευρώ, µε αποτέλεσµα το κράτος να εξοικονοµεί αυτά τα χρήµατα, αλλά να µη δέχεται να συµβάλλει στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ τον χρόνο, µε κίνδυνο άµεσα να κλείσουν οι µονάδες αφαλάτωσης.

18 ηµιτελές και το κλειστό γυµναστήριο…

Το γυµναστήριο θα συµβάλει στο να κρατήσουµε τους νέους στο νησί µας – έχουµε 800 µαθητές. Είναι έργο ενταγµένο στο πρόγραµµα «Θησέας», το οποίο διεκόπη λόγω της οικονοµικής κρίσης.

19 Φέτος υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση µε τον Πειραιά…

Επιτέλους, ύστερα από πολύ καιρό το κράτος δροµολόγησε πλοίο δύο φορές την εβδοµάδα. 20 Ο «Καλλικράτης» βοήθησε;

Η εφαρµογή του «Καλλικράτη» νοµίζω ότι είναι εκτός τόπου.