Ένοπλος μοτοσυκλετιστής πυροβόλησε κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο.

Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εξάλλου, χθεςαπό πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της διάλυσηςστη Σαναά πορείας με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συναντήθηκε χθεςγια πρώτη φορά με θέμα την κατάσταση στην Υεμένη, δεν κατάφερε να καταλήξει σε μία κοινή ανακοίνωση, ενώ κάποιοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται για τρίτο μήνα στη χώρα.

Μία ανακοίνωση για τον Τύπο συντάχθηκε από τη Γερμανία και το Λίβανο, όμως τελικά την μπλόκαρε μία μειοψηφία, δήλωσαν διπλωμάτες.

«Υπήρξε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ακούσαμε ανησυχητικές πληροφορίες για την Υεμένη» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν μία συζήτηση που άξιζε τον κόπο» πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από τις αρχές Ιανουαρίου η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 125 αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η Ράις πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του στην παρέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο προσπαθεί να βρει μία πολιτική λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Υεμένη.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με την κατάσταση που χειροτερεύει στην Υεμένη και ζητήσαμε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος» δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτή είναι η θέση της Γερμανίας ή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

πραγματοποίησαν χθεςστο Αμπου Ντάμπι μία συνάντησημε με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Υεμένης προκειμένου να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.