«Συγγνώµη» στον νοµπελίστα Ιατρικής και Φυσιολογίας Τζέιµς Γουότσον υποχρεώθηκε να ζητήσει το Πανεπιστήµιο Πατρών, λίγο µετά την αναγόρευσή του σε επίτιµο διδάκτορα του Τµήµατος Ιατρικής. Ο 83χρονος καθηγητής δέχθηκε επίθεση κουκουλοφόρου που εισέβαλε στο αµφιθέατρο του πανεπιστηµίου, την ώρα που µιλούσε χθες το µεσηµέρι, µε θέµα «Ανακαλύπτοντας τη διπλή έλικα».Ο άγνωστος επιχείρησε να χτυπήσει µε ένα κοντάρι τον νοµπελίστα, εγχείρηµα που απετράπη την τελευταία στιγµή χάρη στην παρέµβαση καθηγητών και φοιτητών. Στην είσοδο της αίθουσας και έξω από αυτήν οµάδα κουκουλοφόρων φώναζε συνθήµατα εις βάρος του Τζέιµς Γουότσον, χαρακτηρίζοντάς τον ρατσιστή. «Εάν ο κουκουλοφόρος είχε προλάβει να χτυπήσει τον καθηγητή, ενδεχοµένως το αποτέλεσµα να ήταν µοιραίο», είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών Σταµάτης Αλαχιώτης, ο οποίος βρισκόταν απέναντι από τον οµιλητή και έσπευσε µαζί µε συναδέλφους του και φοιτητές να τον προστατεύσουν. Για την επίθεση στον Τζέιµς Γουότσον διατάχθηκε έρευνα στο πανεπιστήµιο, ενώτην υπόθεση ερευνάκαι ηΑσφάλεια τηςΠάτρας πουκλήθηκε και πήρεαποτυπώµατα έπειτα από µήνυση κατ’ αγνώστων που υπέβαλεο πρύτανης τουπανεπιστηµίου Γιώργος Παναγιωτάκης. Οταντα πράγµατα ηρέµησαν, ο Τζέιµς Γουότσον συνέχισε και ολοκλήρωσε την οµιλία του που έγινε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Ιατρικής Χηµείας που οργανώνει το διατµηµατικό µεταπτυχιακό πρόγραµµασπουδών «ΙατρικήΧηµεία: σχεδιασµόςκαι ανάπτυξη φαρµακευτικώνπροϊόντων» των Τµηµάτων Χηµείας και Φαρµακευτικής του Πανεπιστηµίου τηςΠάτρας.«Είναι απαράδεκτο κάποιοι ναεκµεταλλεύονται το πανεπιστηµιακόάσυλο για να προβαίνουν σε έκνοµες ενέργειες», δήλωσε ο Γιώργος Παναγιωτάκης που ζήτησε συγγνώµη από τον νοµπελίστα.

Η ανακάλυψη τηςδιπλής έλικας του DNA είναισυνυφασµένη µε τον Τζέιµς Γουότσον και τον Φράνσις Κρικ, οι οποίοι µοιράστηκαν το 1962 τοΝοµπέλ Ιατρικής µαζί µε τον ΜαουρίςΓουίλκινς. Πριν από τέσσεραχρόνια,η διακεκριµένη σταδιοδροµία του Τζέιµς Γουότσον αµαυρώθηκεαπό τηνάποψη που διατύπωσε για την ευφυΐα της µαύρης φυλής. Σε βιβλίο πουεξέδωσε, υποστήριξε µεταξύ άλλων την άποψη ότι οι µαύροι άνθρωποι είναι λιγότερο ευφυείς από τους λευκούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει µιαφυσική επιθυµία όλα τα ανθρώπινα όντα να είναι ίσα, αλλά οιάνθρωποιπου πρέπει να συνεργαστούν µε µαύρους υπαλλήλους καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το 1997 ο δρ Γουότσον είχε διατυπώσει µία ακόµη προκλητική άποψη, αναγνωρίζονταςσε κάθεγυναίκα το δικαίωµα να κάνει έκτρωση, εφόσον εντοπίζονταν «γονίδια υπεύθυνα για την οµοφυλοφιλία» στο έµβρυο που κυοφορούσε και εφόσον οι ειδικές γενετικές εξετάσεις προεξοφλούσαν ότι το παιδί θα γινόταν οµοφυλόφιλος. Ο Τζέιµς Γουότσον ήταν καθηγητής από το 1961 µέχρι το 1976 στοΧάρβαρντ και στησυνέχεια διευθυντήςστο Cold Spring Laboratory στις ΗΠΑ. Από τη θέση του αυτή επικέντρωσε τις προσπάθειές του στη θεραπεία του καρκίνου. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Human Genome Project, του παγκόσµιου προγράµµατος για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA.

Για την επίθεση διεξάγεται έρευνα, ενώ µήνυση κατ’ αγνώστων υπέβαλε ο πρύτανης Γ. Παναγιωτάκης

Η ανακάλυψη

Στις 28 Φεβρουαρίου 1953 ο Τζέιµς Γουότσον µε τον Φράνσις Κρικ είχαν κατανοήσει τη δοµή του δεσοξυριβονουκλεϊνικού οξέος, του γνωστού σε όλους µας DNA που ως διπλός έλικας µπορούσε να παράγει αντίγραφα του εαυτού του