ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ των δικαστικών λειτουργών, µε έµφαση στους «πολιτικολογούντες εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων», ανοίγει ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίτης, µε αφορµή τις κατά καιρούς δηλώσεις τους περί ατιµωρησίας των πολιτικών προσώπων χάρη στον νόµο περί ευθύνης υπουργών.

Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε, σε ιδιαίτερα οργίλο ύφος, ο κ. Καστανίδης καλεί τη ∆ικαιοσύνη να αναφέρει στην ελληνική κοινωνία τις επιδόσεις της ως προς τη διερεύνηση και τον καταλογισµό ευθυνών στα µη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εµπλεκόµενα στα ίδια σκάνδαλα µε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.

«Αν για την ατιµωρησία των πολιτικών προσώπων ευθύνεται ο “προβληµατικός” νόµος περί ευθύνης των υπουργών, τότε για όλους τους άλλους, που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, η ∆ικαιοσύνη προφανώς επιτέλεσε το καθήκον της, διερεύνησε και καταλόγισε ευθύνες, οι δε ένοχοι τιµωρήθηκαν µε τις επιβαλλόµενες κατά περίπτωση ποινές», τονίζει µε σαρκασµό ο κ. Καστανίδης και ζητεί να πληροφορηθεί από τον κ. Τέντε για την πορεία µιας σειράς υποθέσεων.

Με προφανή διάθεση να εκθέσει στο κοινωνικό σύνολο τους δικαστικούς λειτουργούς που κατ’ εξακολούθηση µέµφονται τους πολιτικούς για την ατιµωρησία πρώην µελών της κυβέρνησης, ερωτά ειδικότερα ποιοι και πόσοι διώχθηκαν, παραπέµφθηκαν σε δίκη και δικάστηκαν στις ενδεικτικά αναφερόµενες υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, της Siemens, των οµολόγων, της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και των γιατρών της De Puy και αν δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις από αρµόδια ποινικά δικαστήρια έστω σε πρώτο βαθµό, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης ζητεί να µάθει σε ποιο χρονικό σηµείο της προδικασίας ή της διαδικασίας ενώπιον του ακροατηρίου βρίσκεται η κάθε υπόθεση. Επίσης, ερωτά πόσος χρόνος πέρασε από την έναρξη της ποινικής έρευνας µέχρι σήµερα για κάθε υπόθεση. Και, τέλος, ποιοι πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί διώχθηκαν και κρίθηκαν για αδικήµατα που πιθανόν τέλεσαν εκτός του πλαισίου των καθηκόντων τους και συνεπώς δεν καλύπτονται από τον νόµο περί ευθύνης υπουργών.