Εκεί όπου ο Τζον Λένον ονειρεύτηκε έναν κόσµο αδελφοσύνης και δικαιοσύνης χωρίς την ανάγκη υλικών αγαθών, εκεί όπου δολοφονήθηκε, σήµερα οι άνθρωποι έχουν εµπλακεί σε έναν βρώµικο καβγά για τον πλούτο και τοχρώµα του καθενός. Η Ντακότα, το ιστορικής σηµασίας συγκρότηµα διαµερισµάτων στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο µιας διαµάχης που έχει αρχή αλλά, όπως φαίνεται, δύσκολα θα έχει τέλος.

Οι κατηγορίες περί ρατσισµού έγιναν αγωγή, µια αγωγή-φωτιά. Στα έγγραφα φωτογραφίζονται έξι µέλη του συµβουλίου που διοικεί το συγκρότηµα διαµερισµάτων Ντακότα για ρατσιστική συµπεριφορά και διάκριση εις βάρος του µαύρου Αλφόνς Φλέτσερ, ο οποίος επιχείρησε να αγοράσει και δεύτερο διαµέρισµα στο κτίριο. Μάλιστα ο Φλέτσερ αναγνωρίζει ότι υπάρχει «σχέδιο εχθρότητας κατά των µη λευκών ενοίκων». Επίσης υποστηρίζει ότι η µαύρη ένοικος Ροµπέρτα Φλακ που είναι παγκοσµίου φήµης τραγουδίστρια της τζαζ, υποβάλλεται σε παρόµοιες διακρίσεις εξαιτίας του χρώµατός της καθώς αναγκάζεται να χρησιµοποιεί το βοηθητικό ασανσέρ όταν βγάζει βόλτα τα σκυλιά της, αντί του κύριου, το οποίο χρησιµοποιούν µε τα κατοικίδιά τους οι λευκοί ένοικοι, ενώυποχρεώθηκε να υποβάλει επανειληµµένως αιτήσεις για να λάβει άδειαεπισκευής της µπανιέρας της.

Τι λένε τα έξι µέλη του συµβουλίου; «Το χρώµα των ενοίκων δεν παίζει κανένα ρόλο. Απλώς, ο κ.Φλέτσερ δεν ήταν αρκετά πλούσιος». Ο κ. Φλέτσερ όµως δεν πείθεται. «Οι Εβραίοι, στους οποίους απαγόρευαν την είσοδο στην Παρκ και τη Φιφθ Αβενιου, στην Ντακότα έµπαιναν», λέει έναςαπό τους ενοίκους του συγκροτήµατοςσήµερα. «Κάνει εντύπωση, εµείς που είµαστε Εβραίοι να κατηγορηθούµε τώρα για ρατσισµό εις βάρος των µαύρων». Στην ουσία στην Ντακότα ζει ένας άλλος κόσµος. Πρόκειται για µιακλειστή κοινωνία ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην κάστα των πλέον επιτυχηµένων της ΝέαςΥόρκης. Συνδέονται µεταξύ τους, προβαίνουν σε αγοραπωλησίες ανταλλάσσοντας διαµερίσµατα, έχουν στην κατοχή τους µετοχές του κτιρίου, κάνουν πάρτι, κάθε εβδοµάδα παίζουν πόκερ και µια φορά τον χρόνο διοργανώνουν δεξίωση µε µπουφέ.

Ο Φλέτσερ επισηµαίνει ότι ήταν ο δεύτερος µαύρος στον οποίο επιτράπηκε να αγοράσει διαµέρισµα στην Ντακότα. Οταν µια άλλη συγκάτοικος στα βαθιά της γεράµατα του πρότεινε να αγοράσει και το δικό της και να τα ενοποιήσει, εκείνος συµφώνησε αντί του ποσού των 5,7 εκατ. δολαρίων (άνω των 4 εκατ. ευρώ). Η άρνηση του συµβουλίου γι’ αυτή την αγορά προκάλεσε την αγωγή. Το συµβούλιο ανησύχησε ότι η αξία που απέδιδε στην επιχείρηση ήταν υπερβολική και, σύµφωνα µε τον πρόεδρό του Μπρους Μπαρνς, οι µέτοχοι θα εξετίθεντο σε µεγάλο κίνδυνο.

Σε δικαστικό αγώνα έχουν αποδυθεί οι ιδιοκτήτες του ιστορικού κτιρίου

Το σπίτι των διάσηµων θάµπωσε τον Τσαϊκόφσκι


Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ Μπόρις Καρλόφ (γνωστός από την ταινία «Φρανκενστάιν»), ο συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο σκηνοθέτης Αλµπερτ Μέισλες, η Γιόκο Ονο, όλοι έζησαν για λίγο ή πολύ στο κτίριο Ντακότα. Βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1979 µε τον τίτλο «Η ζωή στο Ντακότα» (Life at the Dakota) επεσήµαινε χαρακτηριστικά ότι «αν η Νέα Υόρκη εθεωρείτο η πρωτεύουσα της αµερικανικής τέχνης, κουλτούρας και µόδας, το Ντακότα θα µπορούσε να είναι η πρωτεύουσα της πρωτεύουσας». Ενας από τους πρώτους επισκέπτες του, ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, το περιέγραψε ως «παλάτι µεγαλύτερο από του τσάρου».

Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1880, σεµια εποχή που το να ζει κανείς σε διαµέρισµα εθεωρείτο υποτιµητικό. Οµως ο Εντουαρντ Κλαρκ, ο βαρόνος της Singer (της γνωστής µηχανής ραπτικής) αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Ετσι κατασκεύασε ένα υπέροχο συγκρότηµα διαµερισµάτων, µε σπίτια που έµοιαζαν µε επαύλεις, στις οποίες άξιζε να ζουν οι διαπρεπείς…

Μπαντέρας και Σερ «έφαγαν» πόρτα!


Οι φύλακες του κτιρίου που εξετάζουν κάθε υποψήφιο αγοραστή είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Ανήκουν και αυτοί στο συµβούλιο που διοικεί το κτίριο. Στο παρελθόν έχουν απορρίψει αρκετούς πλούσιους και διάσηµους όπως είναι η Σερ και η Κάρλι Σάιµον – από τον χώρο του τραγουδιού – και από ηθοποιούς ο Αντόνιο Μπαντέρας και η Μέλανι Γκρίφιθ. Λέγεται µάλιστα ότι η αίτηση για αγορά διαµερίσµατος από το ζευγάρι Γκρίφιθ – Μπαντέρας («µια διαπρεπή, ευκατάστατη λευκή και τον ισπανόφωνο σύζυγό της») απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση καθώς ακούστηκε ότι ο σύζυγος θέλει να αποκτήσει σπίτι στον πρώτο όροφο, για να προµηθεύεται µε ευκολία ναρκωτικά από τον δρόµο. Αυτό το αστείο κυκλοφορούσε επί χρόνια. Σύµφωνα πάντως µε τον πρόεδρο του συµβουλίου Μπρους Μπαρνς, η πραγµατική αιτία ήταν ότι το διάσηµο ζευγάρι θα έφερνε µαζί του… φωτογράφους και κάµερες, γεγονός που θα διατάραζε την ησυχία.

«Από τη δολοφονία του Τζον Λένον, το συµβούλιο δεν καλωσορίζει νέους ενοίκους που θα βρίσκονται στο επίκεντρο του δηµόσιου ενδιαφέροντος. Η είσοδος του κτιρίου πολιορκείται από τουρίστες, µικροπωλητές και τον Τύπο. Αυτό που θέλουν είναι ευχάριστοι γείτονες και εξαιρετικά οικονοµικά µεγέθη», επεσήµανε από την πλευρά της η µεσίτρια Ελίζαµπεθ Στράιµπλινγκ.