Ηταν όνειρο ζωής για την Ηπειρώτισσα Βασιλική Σκουτέλα η κυκλοφορία ενός βιβλίου µε τραγούδια της Ηπείρου και ενός CD µε τη φωνή του Λάκη Χαλκιά. Τα κατάφερε και ταδύο, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δύναµη της θέλησης. Πριν από µία εβδοµάδα η γιαγιά Βασιλική γιόρτασε τα 103 της χρόνια και έδειχνε ιδιαίτερα ευτυχισµένη όταν ο Λάκης Χαλκιάς τής έδωσε το CD και άκουσε τα 12 τραγούδια που πρόεκυψαν από το βιβλίο της, το οποίο κυκλοφόρησε στην Αµερική µε τον τίτλο «A Weft of Memory, A Greek Mother’s Recollection of Folk Sοngs and Poems».

Μετανάστρια στην Αµερική µε τον σύζυγό της από το 1931, η Αγγελική Σκουτέλα (σε ηλικία 20 ετών) δεν ξέχασε ποτέ τις παραδόσεις και τα µοιρολόγια της Ηπείρου. Για πολλά χρόνια δεν κατάφερε να επισκεφθεί την Ελλάδα (για πρώτη φορά ήρθε το 1965), όµως σιγοτραγουδούσε πάντα στην ξενιτιά τα ηπειρώτικα, ώσπου κάποια στιγµή ζήτησε από τον γιο της Θανάση Σκουτέλα να τα καταγράψει για να µη χαθούν.

Ο,τι µνήµες είχε λοιπόν από τα δηµοτικά τραγούδια της Ηπείρου που άκουγε στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια – 20 ετών έφυγε για την Αµερική – τις αφηγήθηκε στον γιο της και έτσι προέκυψε το βιβλίο (γραµµένο στην αγγλική και ελληνική γλώσσα) µε τα δεκάδες παραδοσιακά ποιήµατα και τραγούδια της Ηπείρου.

Αν και συµπλήρωσε έναν αιώνα ζωής δεν το έβαλε κάτω και µαζί µε τον γιο της ήρθαν ξανά στην Ελλάδα και συνάντησαν τον Λάκη Χαλκιά ο οποίος παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια του δεν της χάλασε το χατίρι και επέλεξε τα 12 τραγούδια που ήδη είναι έτοιµα µε τον τίτλο «Μνήµες ξενιτιάς».

«Η γιαγιά Βασιλική θυµάται πριν να φύγει από τα Θεοδώριανα του Νοµού Αρτας ότι είχε δει στο πανηγύρι του χωριού της τους Χαλκιάδες (θείοι του Λάκη Χαλκιά). Της άρεσε ο τρόπος που έπαιζαν και τραγουδούσαν. Αυτό της έµεινε και όταν εκδόθηκε το βιβλίο, σκέφτηκαν να ετοιµάσουν κι ένα CD µε τραγούδια, ζήτησε έναν Χαλκιά να τα πει κι έτσι ήρθε ο γιος της και προέκυψε το CD» λέει γι’ αυτήν του τη συνεργασία ο Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος αφιέρωσε µάλιστα ένα από τα τραγούδια στη γιαγιά Βασιλική (έγραψε τους στίχους και τη µουσική) µε τον τίτλο «Θέλω να βγω Βασιλική». Οπως λέει η γιαγιά Βασιλική: «Αυτά τα τραγούδια είναι της µάνας, της αδελφής και της γυναίκας. Τα ξενιτικά!

Οταν έχει τον άνδρα της ή τον γιο της ή τον αδελφό της στην ξενιτιά και έχει χρόνια να τον δει, καµιά φορά δεν τον βλέπει καθόλου γιατί δεν γυρίζει πίσω, λέει αυτά τα ξενιτικά!». Και δίνει και µια συµβουλή: «Στη ζωή πάντα να κάνεις αυτό που αγαπάς, αυτό που θέλεις! Αν αγαπάς το τραγούδι και τον χορό, µην τα αφήνεις! Είναι η καλύτερη δύναµη, η καλύτερη πνευµατική τροφή».

INFO

Τα 12 τραγούδια του νέου CD «Μνήµες ξενιτιάς» µε τον Λάκη Χαλκιά θα παρουσιαστούν στις 20.00 στο Θέατρο της Ελληνοαµερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)