Στους ρυθµούς του καρναβαλιού άρχισε κιόλας να κινείται η Πάτρα. Οπως λέει ο δήµαρχος Γιάννης Δηµαράς, πρωταγωνιστές του είναι οι πολίτες που µετέχουν, αλλά επισηµαίνει ότι για την πόλη το καρναβάλι είναι ο µεγαλύτερος πολιτιστικός της θεσµός. Ως νέος δήµαρχος δηλώνει έτοιµος να δώσει τη µάχη για τη βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη, ενώ πιστεύει ότι η Πάτρα έχασε την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για να αποκτήσει υποδοµές.


1 Ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν στο Πατρινό Καρναβάλι φέτος;

Οι πολίτες που συµµετέχουν τόσο στον Κρυµµένο Θησαυρό και στις µεγάλες παρελάσεις όσο και στις πολλές εκδηλώσεις του καρναβαλιού.

2 Τι είναι το Πατρινό Καρναβάλι;

Ο µεγαλύτερος πολιτιστικός θεσµός για την Πάτρα αλλά και το µεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα, γνωστό και στην Ευρώπη. Μια αφορµή ναβάλουµε κέφι και φαντασία στην καθηµερινότητα. Να στείλουµε ένα µήνυµα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Εναµήνυµα χαράς και ελπίδας.

3 Τι καρναβάλι θέλετε;

Ενα καρναβάλι όχιµόνο διασκέδασηςαλλά καιανάπτυξης. Τοαντιλαµβανόµαστε ως αναπτυξιακό πόλο µέσω της προσέλκυσης επισκεπτών µε συγκεκριµένες, στοχευµένες δράσεις και κατά συνέπεια ως µέσο τόνωσης της τοπικής αγοράς.

4 Η Πάτρα από πύλη της Δύσης λιµάνι της φυγής;

Για τους µετανάστες, ναι. Η Πάτρα όµως δεν είναι ούτε θα αφήσουµε να γίνει λιµάνι της φυγής. Στόχος µας είναι να την ξανακάνουµε ισχυρή πύλη της ∆ύσης σε όλα τα επίπεδα.

5 Το πρόβληµα µε τους µετανάστες;

Είναι πρωτίστως ένα πρόβληµα που αφορά την κυβέρνηση, από την οποίακαι αναµένουµε λύσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτηέχει δεσµευτεί ότι θα έρθει στην πόλη µε συγκεκριµένο σχέδιο για την επίλυσή του. Αναµένουµε. Πιστεύουµε ότι µόνο αν γίνει «αστακός» το λιµάνι, θα λυθεί το πρόβληµα.

6 Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την Πάτρα;

Η καθηµερινότηταείναιη πρώτη προτεραιότητα. Και βεβαίως η κοινωνικήπολιτική. Να σταθούµε δίπλα στους πολίτες που δοκιµάζονται.

7 Οι κάτοικοι της Πάτρας και το λιµάνι;

Είναι µια σχέσηαλληλοσυµπλήρωσης, από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Στοχεύουµε σε καλήσυνεργασία µε τον ΟΛΠΑ και προσανατολιζόµαστε σε δράσεις που θατονώσουν τη σχέση των πολιτών µε τη θάλασσά τους µετά την παραχώρηση του θαλάσσιου µετώπου στον δήµο. Σχεδιάζουµε τη δηµιουργία ενυδρείου και µαρίνας στον συγκεκριµένο χώρο.

8 Υπάρχει πρόβληµα µε τα απορρίµµατα;

Ο ΧΥΤΑ της Πάτρας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του και αντιµετωπίζουµε το άµεσο πρόβληµα πού θαπάµε τους 300 τόνους απορριµµάτων που παράγουν ηµερησίως οι δηµότες. Στη µεσοπρόθεσµη πολιτική µας είναι να µειώσουµε τον όγκο των σκουπιδιών, µε ενίσχυση τουτοµέα της ανακύκλωσης.

9 Και το κυκλοφοριακό;

Πεζοί, ποδηλάτες και µέσα µαζικής µεταφοράς. Και βεβαίως έργα υποδοµής για την ενθάρρυνση της βιώσιµης κινητικότητας που είναι η µόνη λύση για τις σύγχρονες πόλεις.

10 Το αίτηµα των φορέων για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραµµα;

Ασφαλώςδίκαιο.Αλλά, δυστυχώς, χρόνιο και ουσιαστικά αναπάντητο. Οπως και τόσα άλλα.

11 Οι χρηµατοδοτήσεις των έργων στην περιοχή;

Μετ’ εµποδίων. Τόσο πολλών, που καταλήγουν να µοιάζουν µε το γεφύρι της Αρτας.

12 Τι απέµεινε από τον θεσµό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;

Οτι χάσαµε µοναδικήευκαιρία να αποκτήσει η πόλη µας τις υποδοµές που έχει ανάγκη. 13 Οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Πάραπολύπεριορισµένοι. Ιδίως τώρα, µε την κρίση,είναι απαραίτητο ναιεραρχήσουµε µε ακρίβεια τους στόχους µας, να προχωρήσουµε σε ορθολογική διαχείριση του προσωπικού και των πόρων, να συµµαζέψουµε τα οικονοµικά του δήµου, να περιορίσουµε τις σπατάλες, να αναζητήσουµε νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία και να προωθήσουµε νέες δράσεις που θαφέρουν έσοδα και απασχόληση.

14 Πάνω σε ποιους άξονες σχεδιάζετε να κινηθεί ο Δήµος Πατρέων στο περιβάλλον του «Καλλικράτη»;

Να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη µε την ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων σε ουσιαστικά κύτταρα δηµοκρατίας µε αποφασιστικές αρµοδιότητες.

15 Πώς είναι η καθηµερινότητα του πολίτη στον Δήµο Πατρέων;

∆ύσκολη. Στόχος µας είναι να την αλλάξουµε και να δηµιουργήσουµε µια πόλη λειτουργική, φιλική και φιλόξενη.

16 Πάτρα και Πανεπιστήµιο, Ανοικτό Πανεπιστήµιο και ΤΕΙ;

Στοχεύουµε η σχέση φλερτ που υπήρχε µέχρι σήµερα µεταξύ δήµου και πανεπιστηµιακής κοινότητας να γίνει ουσιαστική σχέση.

17 Πώς κρίνετε την απαξίωση των πολιτικών στις δηµοσκοπήσεις;

Εχω κατά καιρούς δηλώσει ότι δεν είµαι πολιτικός. Είµαι ένας άνθρωπος που θέλει να προσφέρει στην πόλη του. Οπότε δεν κρίνωτους πολιτικούς. Ολους µάς κρίνουν οι πολίτες. 18 Με τον Γ. Μπουτάρη το 2006 είχατε πάρει πρωτοβουλία για δηµιουργία ανεξάρτητων πολιτικών κινήσεων. Σήµερα ως δήµαρχοι, µαζί και µε Καµίνη, τι περιθώρια υπάρχουν;

Κινούµαστε στο ίδιο µήκος κύµατος και έχουµε κοινές αντιλήψεις. Πλέον µπορούµε να θέσουµε τις κοινές µαςαντιλήψεις και προςόφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

19 Ενα ανεκπλήρωτο όνειρό σας;

∆εν έχω ανεκπλήρωτα όνειρα, αλλά µόνο επιθυµίες και στόχους για την Πάτρα.

20 Αποκριά στην Πάτρα;

Μοναδικές στιγµές για τους Πατρινούς, εξαιρετική επιλογή για τους επισκέπτες.