Πρώην µοντέλο, πρώην σταρ του Χόλιγουντ και σε λίγο πρώην κυβερνήτης. Μπορεί στα 63 του ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ να έχει χορτάσει τίτλους και ταλέντα, ωστόσο η «πρώτη γραµµή» παραµένει το αγαπηµένο του πεδίο δράσης. Γι’αυτό και σχεδιάζει να παραµείνει εκεί, προετοιµαζόµενος για το επόµενο φιλόδοξο εγχείρηµά του: να κάνει «σέξι» την εκστρατεία αφύπνισης για την κλιµατική αλλαγή και να πετύχει.


Αν περιµένουµενα αρχίσει τις περιοδείες και τις επιστηµονικές οµιλίεςσε πλήθη για τοφαινόµενο του θερµοκηπίου καιτην επίδρασή του στην αλλαγή του κλίµατος, µάλλον κάνουµε λάθος. ΟΑρνολντ Σβαρτσενέγκερ δεν θα γίνει… Αλ Γκορ. Η θέση αυτή έχει καλυφθεί άλλωστε εδώ και χρόνια από τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών και βραβευµένο µε Νοµπέλ Ειρήνηςγια τηδράση του σεαυτό τοπεδίο. Αυτό που θέλει να κάνει ο Σβαρτσενέγκερ, όπως λέει, είναι να δώσει νέο, φρέσκο αέρα στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίµατος.

Μπορώνα το κάνω σέξι. «Ο κόσµος κολλάει και ερωτεύεται σλόγκαν. Πρέπειλοιπόν να τοκάνουµε µοδάτο. Να τοκάνουµε σέξι να συµµετέχει κανείς σε αυτό το κίνηµα», λέει στη βρετανική εφηµερίδα «The Guardian», αποκαλύπτοντας τις προθέσεις τουκαι απαντώντας στο τι έχεινα δώσει σεαυτήν την εκστρατεία: «Πιστεύω ότι έχω το ταλέντο να µιλώ τη γλώσσα µε τέτοιον τρόπο ώστε ο κόσµος να καταλαβαίνει αυτό που θέλω να του πωχωρίς να το κάνω περίπλοκο».

Μία ελίτ συµµαχία. Ετσι, σε µια από τις τελευταίες του εµφανίσεις στη διεθνήσκηνή µε την ιδιότητα του κυβερνήτη (παραδίδειτα ηνία τον Ιανουάριο), ο Σβαρτσενέγκερ ανακοίνωσε τη δηµιουργία του δικτύου R20 (regions of climate action – περιοχές κλιµατικής δράσης), µιας συµµαχίας από ηγέτες,διασηµότητες και επαγγελµατίεςπου δεσµεύτηκαν να συνεργαστούνστον αγώνα για την αντιµετώπισητων αλλαγών του κλίµατος. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον,για παράδειγµα, έγραψεσε βίντεο ένα µήνυµα και τοέστειλε στον κυβερνήτη, όπως και ο πρίγκιπαςΚάρολος, επιλέγοντας ως θέµα του µηνύµατός του τηνέννοια της «αρµονίας». Παρούσα δήλωσε η γνωστή για τις µελέτες της στα πρωτεύοντα θηλαστικά Τζέιντ Γκούνταλ, ενώ ο Χάρισον Φορντ – που τελευταία δείχνει να ενδιαφέρεται για θέµατα περιβάλλοντος και οικολογίας – και µερικοί ακόµη κυβερνήτες πήγαν αυτοπροσώπως στην εκδήλωση.

Οι συγκεκριµένοι κυβερνήτες, όπως ο Σβαρτσενέγκερ, θαεγκαταλείψουν σύντοµα τα γραφεία τους.

Αξιωµατούχοι από την Κίνα, που είναι ο µεγαλύτερος ρυπαντής του κόσµου, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ωστόσο δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ανακοίνωση της ίδρυσης του δικτύου και απεσταλµένοι από την Ευρώπη έλεγαν σε συναδέλφουςτους ότι και αυτή η πρωτοβουλίαθα µείνει κενό γράµµα.

«Ο κόσµος κολλάει και ερωτεύεται σλόγκαν. Πρέπει λοιπόν να το κάνουµε µοδάτο»

Οι άµεσοι στόχοι του


Αµεσοι στόχοι του είναι να συµβάλει στη δηµιουργία δηµόσιων – ιδιωτικών συµµαχιών και συνεταιρισµών, να επιταχύνει την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον µηχανισµών και να αρχίσει να εφαρµόζει προγράµµατα καθαρής ενέργειας. Πολλά από τα έργα αυτά επιδιώκει να εγκαταστήσει στις αναπτυσσόµενες χώρες µε χρηµατοδότηση από τις αναπτυγµένες.

Ο Τέρι Τάµινεν, σύµβουλος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, είναι στην ουσία αυτός που θα διευθύνει το ∆ίκτυο R20 και επιµένει ότι ο συγκεκριµένος µη κερδοσκοπικός οργανισµός θα καλύψει στην ουσία το κενό που προκλήθηκε από την αποτυχία του ΟΗΕ να καταλήξει σε διεθνή συµφωνία για την κλιµατική αλλαγή. Ο οργανισµός ελπίζει να κατακτήσει το ενδιαφέρον του 20% των οικονοµιών του κόσµου µέσα στον επόµενο χρόνο. «Υστερα θα ακολουθήσουν κι άλλοι», προβλέπει ο Τάµινεν.

Πιστεύει πως µε µεγαλύτερο όπλο τον Σβαρτσενέγκερ, το δίκτυο µπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών ξένων ηγετών αλλά και εκατοµµυρίων πολιτών.