Η περίπτωση του Κέβιν Μιραλάς αποτελεί το κλασικό παράδειγµα του λαχείου που κάποιος έχει ξεχάσει στην τσέπη του χωρίς να γνωρίζει ότι είναι το δελτίο που κερδίζει.


Οταν ήρθε ο βέλγος στράικερ µε τη µορφή δανεισµού από τη Σεντ Ετιέν, ούτε οι ίδιοι στον Ολυµπιακό γνώριζαν τιείχαν επιλέξει. Η λεπτοµέρεια ότι τον Μιραλάς τον διάλεξε η προηγούµενη διοίκηση έχει τη σηµασία της. Στη συνέχεια ο Ολυµπιακός, µε νέα ιδιοκτησία και τον Γερµανό Λίνεν στον πάγκο, έδειξε εµπιστοσύνη γιαέναν µήνα στον Ντιόγκο πριν προχωρήσει – µε άλλον κόουτς πια – στην απόκτηση του Πάντελιτς καιτου Νέµεθ. Ο Μιραλάς πάντως δεν είναι ο πρώτος παίκτης που έρχεται χωρίς… πολύκόσµο στο αεροδρόµιοκαι χωρίς τα εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων.

Από την αναζήτηση που θα επιχειρήσουµε θα διαπιστώσουµε ότι µεγάλο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις έπαιξε η παρουσία του ικανού προπονητή στην οµάδα, ο οποίος ανέδειξε τους παίκτεςόπως συµβαίνει τώρα µε τον Βαλβέρδε και τον Μιραλάς. Ο Βέλγος έπαιζε στη δεξιά πλευρά της Σεντ Ετιέν και προφανώς λόγω κακήςαπόδοσης κατέληξε στον δανεισµό, ενώ τώραµε τονΒαλβέρδε αγωνιζόµενος ως ελεύθερος στην επίθεση του Ολυµπιακού έχει ανεβάσει τις µετοχές του σευψηλό επίπεδο, αν καιτο πρωτάθληµα είναι ακόµη στην αρχή.

Ο Μιραλάς πάντως δείχνει παίκτης που µπορεί να αρχίσει και να τελειώσει µόνος του την προσπάθεια, αλλά και να συµµετέχει ως κρίκος στην αλυσίδα της οµαδικήςδουλειάς. Ο Βέλγος έχει µπει δηλαδή για τα καλά στον ισπανικότρόπο λειτουργίας και αυτό που αποµένει στον Ολυµπιακό είναι να καλύψει την… οψιόν του συµβολαίου του.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Μεγάλο ρόλο στις περιπτώσεις παικτών που ήλθαν χωρίς τυµπανοκρουσίες, αλλά διέπρεψαν, έπαιξε η παρουσία ικανού προπονητή στην οµάδα, ο οποίος τους ανέδειξε όπως συµβαίνει τώρα µε τον Βαλβέρδε και τον Μιραλάς

Τζακ ποτ κάθε χρόνο!


Ο ΚΡΙΣΤΟ Βαζέχα ανήκει χωρίς καµία αµφιβολία στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς πολλές περγαµηνές και όχι µόνον έβγαλαν τα λεφτά τους, αλλά γέµισαν µε χρήµα το ταµείο του συλλόγου τους. Στη δεκαετία του ‘90, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Κρίστο Βαζέχα ήρθεστον Παναθηναϊκό επί προεδρίας ΓιώργουΒαρδινογιάννη και µεγαλούργησε. Με τη φανέλα των Πρασίνων κατέκτησε πέντε πρωταθλήµατα, πέντε Κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ, ενώ αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ. Μέχρι σήµερα άλλωστε παραµένει πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού µε 244 γκολ και όπως θα θυµούνται οιπαλαιότεροι, κάθε αντίπαληάµυνα ζούσε τον δικό τηςεφιάλτη όταν επρόκειτο να τον αντιµετωπίσει.

Ο Βαζέχα συνεχίζει και σήµερα στουςΠράσινουςως συνεργάτης τουΝιόπλια, ενώ ποτέ δεν µάθαµε γι’ αυτόν ότι ξενύχτησε πίνοντας σε κάποιο µπαρ ή δεν έκανε τη δήλωση που θα ικανοποιούσε ορισµένους αλλά θα προκαλούσε τριβές στον χώρο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η ΑΕΚ αναζητεί ακόµη τον αντικαταστάτη


ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να ξεχάσει στην ΑΕΚ την παρουσία του Τόνι Σαβέβσκι; Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ήρθε στην Ελλάδα, φόρεσε την κιτρινόµαυρη φανέλα και µέχρι σήµερα, τριάντα χρόνια µετά, η ΑΕΚ µάλλονδεν έχει βρει τον παίκτηπου θα µας κάνει νατον ξεχάσουµε. Στην ΑΕΚ του Μπάγιεβιτς, πουπήρε και τίτλους αλλά και έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ο Σαβέβσκι ήρθε ως άγνωστος µεταξύ αγνώστων (από τα Σκόπια είναι η καταγωγή του), αλλά πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα καλύτερα αριστερά χαφ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παίκτης που µπορούσε να µοιράσει την µπάλα στους συµπαίκτες του αλλά και να την κρατήσει τη δύσκολη στιγµή ή να βγάλει την κάθετη πάσα που θα ακινητοποιούσε την αντίπαλη άµυνα και θα «τάιζε» τους δικούς του επιθετικούς µε µπαλιές έτοιµο γκολ. Η βοήθειά του σε παίκτες όπως ο∆ηµητριάδης, ο Μπατίστα, ο Σαββίδης, ο Κετσπάγια και προς το τέλος ο Ντέµης Νικολαΐδης ήταν σηµαντική, ενώ τώραδουλεύει στην ΑΕΚ στοτµήµα του σκάουτινγκ. Κι αυτός είναι από τους παίκτες που πέρασαν απαρατήρητοι σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές τουέξω από το γήπεδο. Σεµνός και ταπεινός, απέφευγε τα πολλά λόγια καιπροτιµούσε να «µιλάει»µε την µπάλα στα πόδια.

ΓΙΑΝΓΙΑΝΙΝ


Μπορεί να µην τον θυµούνται όπως τον Γκέραρντ αλλά στον ΟΦΗ έχει κάνει το δικό του εντυπωσιακό πέρασµα και ο Ράικο Γιάνγιανιν, ο οποίος κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας µε τους Κρητικούς. Οργανωτικός χαφ µε µεγάλα προσόντα, έπαιξε και στην ΑΕΚ, ενώ στο νησί επέστρεψε και ως προπονητής.

ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ


Για δέκα συνεχόµενα χρόνια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δέσποζε στη µεσαία γραµµή του Ηρακλή τη δεικαετία του ’90 και αποτελούσε τον κινητήριο µοχλό για κάθε καλή επιθετική προσπάθεια της οµάδας του. Ποδοσφαιριστής µε διάρκεια και µεγάλη προσφορά στον σύλλογο τον οποίο υπηρέτησε και ως προπονητής.

Φορτούλα ο Νο1


ΑΠΟ ΤΙΣ Σέρρες τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ και ο Μλάντεν Φορτούλα έγινε ο φύλακας άγγελος της εστίας του σχεδόν για µία δεκαετία. Η καριέρα του ταυτίστηκε µε την υψηλού επιπέδου οµάδα που είχε ο ΠΑΟΚ στην δεκαετία του ‘70, η οποία κατέκτησε και πρωτάθληµα. Σπάνια ένας τερµατοφύλακας προσφέρει τόσα πολλά σε µία οµάδα.

Ο αρχοντικός Σκόµποε


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Ολε Σκόµποε στη µεσαία γραµµή του Αρη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 µέχρι τα µέσα του ‘80 αποτελεί ευχάριστη ανάµνηση για τους φίλους της οµάδας και όχι µόνο. Επιβλητικός στη µεσαία γραµµή, ο δανός ποδοσφαιριστής ήταν από τους πρώτους παίκτες που είχε σηµαντικό ρόλο σε αµυντική και επιθετική προσπάθεια.