Τα πρώτα ραντεβού των τριών ισχυρών της Σούπερ Λίγκας διαµόρφωσαν και τη µέχρι τώρα κατάταξη, αφού απουσίασε η… ισοπαλία. Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό, που µε τη σειρά του επικράτησε του Ολυµπιακού
Ποιες είναι όµως οι βασικές σηµειώσεις από τα πρώτα ντέρµπι;

Δύο ήττες – καρµπόν µε το ίδιο σκορ και την ίδια διακύµανση (0-1, 2-1) έχει γνωρίσει εκτός έδρας ο Ολυµπιακός, έχοντας πετύχει στο µεσοδιάστηµα έξι συνεχόµενες νίκες. Στην πρεµιέρα έχασε από τον Ηρακλή, ενώ δεν απέφυγε την ήττα και στο ντέρµπι από τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδια που είχε αποκτήσει τον έλεγχο του αγώνα έχοντας προηγηθεί στο σκορ, αλλά δεν µπόρεσε να το διαχειριστεί και τελικά βγήκε χαµένος.

Τις καλές του εµφανίσεις τις έχει πραγµατοποιήσει στα τέσσερα παιχνίδια του Καραϊσκάκη, µε Κέρκυρα, Αρη και κυρίως µε Αστέρα Τρίπολης και Ολυµπιακό Βόλου, ενώ εκτός έδρας έχει επικρατήσει της Ξάνθης και του Πανσερραϊκού. Με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του αρχίζει να αναζητά τη χαµένη αγωνιστική του ταυτότητα – απώλεια που προήλθε από το γεγονός ότι πέρυσι άλλαξε τρεις προπονητές (Κετσπάγια, Ζίκο, Μπάντοβιτς) και αυτό που του λείπει, είναι η ισορροπία στο παιχνίδι του. Βγάζει µισάωρα µε εξαιρετική κατοχή µπάλας και πολλές τελικές προσπάθειες, αλλά στη συνέχεια πέφτει απότοµα η απόδοσή του και θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία του. Στα µατς µε τον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό έχασε όταν δέχτηκε δύο γκολ σε πέντε λεπτά και σύµπτωση που επαναλαµβάνεται, παύει να αποτελεί σύµπτωση.

Ο Βαλβέρδε έχει κρατήσει την ίδια άµυνα – µε εξαίρεση την προσθήκη του Πάρντο αντί του Νικοπολίδη –, αξιοποίησε την ταχύτητα και τη διείσδυση του Μιραλάς στην επίθεση, αλλά ακόµη δεν έχει ουσιαστική προσφορά από τα άκρα. Ο Ριέρα δεν έχει ανεβάσει στροφές, ο Ρόµενταλ έχει χάσει τη θέση του από τον πολλά υποσχόµενο Φετφατζίδη, ενώ ο Ιµπαγάσα στα 34 χρόνια του δεν αντέχει στον ίδιο ρυθµό για 90 λεπτά. Ο βάσκος τεχνικός δεν έχει αξιοποιήσει ακόµη παίκτες όπως ο Πάντελιτς και ο Νέµεθ, ενώ από τα περισσότερα παιχνίδια του έλειψε και ο Ουρτάδο.

Με απλά λόγια δεν του έχουν βγει µέχρι τώρα οι µεταγραφές (κι ήρθαν πολλοί καινούργιοι), ενώ σε αντίθεση µε πέρυσι δείχνει να αξιοποιεί το Καραϊσκάκη που, όταν του δίνει 13 νίκες στο πρωτάθληµα, είναι επίδοση που αποτελεί τη βάση για την κατάκτηση του πρωταθλήµατος.

Εχοντας την πολυτέλεια να αποφεύγει τη σηµαντική φθορά των αγώνων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, µπορεί να παρουσιάζεται πιο φρέσκος αλλά ίσως του κοστίζει που δεν παίρνει µέρος σε δυνατά µατς και αυτό φαίνεται από τις µέχρι τώρα απώλειές του. Αλλη αντίθεση; Στην πρώτη θητεία του Βαλβέρδε, ο Ολυµπιακός ήταν καλύτερος στο δεύτερο ηµίχρονο ενώ τώρα µπαίνει φουριόζος στο ξεκίνηµα αλλά υποχωρεί στο δεύτερο. Πριν από δύο χρόνια ο Βαλβέρδε είχε πάντως και καλύτερους παίκτες.

Ακροβατεί ανάµεσα σε δύο εποχές


Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ πορεία της ΑΕΚ χωρίζεται σε δύο κοµµάτια. Στο ξεκίνηµα µε τον Μπάγιεβιτς και στη συνέχεια µε τον Χιµένεθ. Για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς το καλύτερο είχε προκύψει το… καλοκαίρι µε τις καλές εµφανίσεις της οµάδας στην Αυστραλία αλλά τα τουρνουά δεν σου δίνουν τίτλους. Η είσοδος στις επίσηµες αγωνιστικές υποχρεώσεις ήταν αρκετά επίπονη αφού η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα από τις δύο πρωτοεµφανιζόµενες οµάδες στη Σούπερ Λίγκα, την Κέρκυρα και τον Ολυµπιακό Βόλου, ενώ στο Ολυµπιακό Στάδιο µόλις και µετά βίας ισοφάρισε τον Αστέρα Τρίπολης ο οποίος είχε προηγηθεί µε 2-0. Οι σχέσεις του Μπάγιεβιτς µε τους Αργεντινούς της οµάδας µπορεί να µην είχαν συνέχεια στα µίντια, στον αγωνιστικό χώρο όµως φάνηκε ότι ουδέποτε αποκαταστάθηκαν και για να το καταλάβει κάποιος αυτό δεν ήταν ανάγκη να χρησιµοποιήσει και… µεγεθυντικό φακό.

Ο Μπάγιεβιτς άλλαξε το σύστηµα µε τη χρησιµοποίηση ενός κυνηγού, γεγονός που φανέρωσε το ταλέντο του Ράφικ Τζιµπούρ αλλά καθήλωσε στον πάγκο τον Ισµαελ Μπλάνκο ενώ είναι χτυπητή η αδυναµία της οµάδας στις πτέρυγες στις οποίες ακόµη δεν έχει καθιερωθεί κάποιος ποδοσφαιριστής είτε στα άκρα της άµυνας είτε σε αυτά της µεσαίας γραµµής. Με τον ερχοµό του Μανόλο Χιµένεθ επανήλθε ο ενθουσιασµός στις τάξεις της ΑΕΚ που έγινε ακόµη µεγαλύτερος όταν στην πρεµιέρα του άλλοτε τεχνικού της Σεβίλλης οι Κιτρινόµαυροι θριάµβευσαν εις βάρος του Αρη µε 4-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Την επόµενη αγωνιστική η ΑΕΚ έδειξε να µπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι αφού νίκησε και τον Παναθηναϊκό µε 1-0 υπερασπιζόµενη το γρήγορο γκολ του Τζιµπούρ αλλά η ήττα από τον Πανιώνιο την προσγείωσε και πάλι.

Αυτό που θα πρέπει να περιµένουµε είναι τη σφραγίδα του Χιµένεθ ο οποίος προφανώς και θα βάλει τα δικά του στοιχεία σε ό,τι αφορά την τακτική της οµάδας. Με τόσους ισπανόφωνους παίκτες είναι λογικό να ταιριάξει καλύτερα ο συγκεκριµένος προπονητής ο οποίος ανέλαβε την ΑΕΚ στο ξεκίνηµα µίας θεωρητικά χαµένης χρονιάς και ό,τι παραπάνω πετύχει θα είναι κέρδος. Ακόµη και αν παρουσιάσει µία οµάδα που θα ξέρει τι ζητάει στον αγωνιστικό χώρο γιατί αυτό είναι κάτι που αγνοεί η ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι παίκτες έρχονται κάθε καλοκαίρι και πόσοι φεύγουν τότε µπορεί να καταλάβει εύκολα γιατί δεν µένει κάτι ως υποθήκη στην οµάδα έστω και για την επόµενη αγωνιστική περίοδο.

ΜΕ ΧΙΜΕΝΕΘ

Αυτό που θα πρέπει να περιµένουµε είναι η σφραγίδα του Ισπανού στην τακτική της οµάδας

Βαριά τα δύο καρπούζια στην ίδια µασχάλη


Ο ΠΑΟΚ και ο Αρης δυσκολεύονται να διαχειριστούν και τις υποχρεώσεις τους στο Εuropa League, ενώ ο Ηρακλής είναι η οµάδα της ισοπαλίας, µε πέντε σε οκτώ αγώνες.

Το κοινό σηµείο του ΠΑΟΚ µε τον Ηρακλή είναι ότι άλλαξαν προπονητές στην προετοιµασία (µε Δερµιτζάκη αντί του Μπερέτα και Ουζουνίδη αντί του Μπουµπένκο), ενώ ο Δικέφαλος βρίσκεται ήδη µε υπηρεσιακό κόουτς τον Χάβο. Κάτω από τα δικά του στάνταρ ο ΠΑΟΚ, που πέρυσι έφτασε µέχρι τη δεύτερη θέση, ενώ ο Ηρακλής παρά το γεγονός ότι επικράτησε του Ολυµπιακού στην πρεµιέρα, εντούτοις δυσκολεύεται να σκοράρει αλλά δεν δέχεται και εύκολα το γκολ. Στον ΠΑΟΚ έχουν γίνει πολλά περισσότερα, αφού η µετά Σάντος εποχή είναι επί του παρόντος χαµένο στοίχηµα για τον Θοδωρή Ζαγοράκη και ο µόνος που παραµένει χωρίς αλλαγή στον πάγκο του είναι ο Αρης. Με τον Κούπερ πέτυχε νίκες αρχείου εις βάρος της Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά και του ΠΑΟΚ στην Τούµπα, όµως έχασε όλα τα υπόλοιπα δύσκολα παιχνίδια, από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυµπιακό. Αφήνει πίσω του τα δύσκολα και τώρα περιµένει να «στρώσει» σε πιο «ήσυχο πρόγραµµα» ενώ για τους άλλους δύο δεν ισχύει το ίδιο αφού έχουν να δώσουν µέχρι το τέλος του πρώτου γύρου αρκετά σηµαντικά µατς. Πάνω από τον Αρη είναι ο Αστέρας Τρίπολης και πάνω από τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή βρίσκονται η Κέρκυρα και η Καβάλα. Δεν χαµήλωσε ο πήχυς;

Λίγες αλλαγές, µεγάλες οι διαφορές


Η ΒΑΣΙΚΗ απορία που προκαλεί ο Παναθηναϊκός έχει να κάνει µε το γεγονός ότι δεν παρουσίασε καλή εικόνα αν και δεν άλλαξαν πολλά πράγµατα στην οµάδα του. Ο Νιόπλιας παρέµεινε στον πάγκο και ενδεκαδάτες µεταγραφές είχαµε µόνον µε τις περιπτώσεις των Γάλλων Γκοβού και Μπουµσόνγκ. Μπορεί οι Πράσινοι να έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις ύστερα από την επικράτηση στο ντέρµπι, αλλά προηγουµένως υπήρχε η ήττα από την ΑΕΚ και λίγο πιο πίσω οι ισοπαλίες µε την Ξάνθη και την Καβάλα. Μόνον σε ένα µατς, εναντίον του Εργοτέλη στο Παγκρήτιο, ο Παναθηναϊκός δούλεψε σωστά όσον αφορά την παραγωγικότητα και πέτυχε τέσσερα γκολ, ενώ στα υπόλοιπα η φαντασία του στο παιχνίδι κυµάνθηκε σε µέτρια επίπεδα.

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αξιοποιεί τον παράγοντα της οµοιογένειας και ο Γκοβού δεν έχει αντικαταστήσει επάξια τον Σαλπιγγίδη στη δεξιά πτέρυγα. ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ Πρόβληµα και µάλιστα σηµαντικό αποτελούν οι αρκετοί τραυµατισµοί παικτών, αν και ο Νιόπλιας υπεραµύνεται της καλής δουλειάς που έγινε στην προετοιµασία. Παρ’ όλα αυτά ο Παναθηναϊκός είναι η µοναδική οµάδα που δεν άλλαξε προπονητή αλλά γυµναστή.

Με τις επιστροφές του Λέτο και του Νίνη και αν ο Νιόπλιας αποκτήσει και πάλι την αυτοπεποίθησή του στην Παιανία, αφού µην ξεχνάµε ότι µετά τη νίκη εις βάρος του Εργοτέλη είχε δηλώσει παραίτηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή, τότε ο Παναθηναϊκός µπορεί να έχει αρκετές πιθανότητες να βρει τον καλό εαυτό του έχοντας και ένα µεγάλο αβαντάζ.

Σε λίγο καιρό βγαίνει από το… τούνελ των αγώνων της Σούπερ Λίγκας και του Τσάµπιονς Λιγκ, ενώ αφήνει πίσω του όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθληµα πολύ δύσκολο πρόγραµµα. Επαιξε µε Αρη έξω, Καβάλα και Εργοτέλη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυµπιακό.

ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ Το δεύτερο µισό του πρώτου γύρου αναµένεται να είναι πιο βατό για τους Πράσινους, που έχοντας περάσει τις δοκιµασίες που προαναφέραµε έχουν µείνει σε απόσταση αναπνοής (ενός βαθµού) από τον πρωτοπόρο Ολυµπιακό.

Ο Σισέ παραµένει πρώτος στον πίνακα των σκόρερ (επτά γκολ) αλλά η άµυνα δεν έχει βελτιωθεί ούτε µε την προσθήκη του Μπουµσόνγκ. Ο Νιόπλιας έχει ανεβάσει τον Μαρίνο στα χαφ, ενώ στα τελευταία παιχνίδια έβγαλε από τη ναφθαλίνη το ταλέντο του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Αλλο ερώτηµα που ζητεί απάντηση; Αν ο Παναθηναϊκός θα έχει δυνάµεις να πάει µέχρι το τέλος της διαδροµής, αφού αν αποδειχθεί ότι για τη µέχρι τώρα εικόνα του η βασική αιτία δεν ήταν το δύσκολο πρόγραµµα, τότε θα έχει πρόβληµα.