Το κισµέτ της ζωής αναφέρει ότι ο σπόρος µπορεί να φυτρώσει ακόµη και στον βράχο. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Μόνον που ο… γεωργός τυχαίνει να προέρχεται από συγκεκριµένη χώρα.
Ισπανοί προπονητές λοιπόν ανακάλυψαν τα µεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία. Ο Βίκτορ Μουνιόθ έδωσε φανέλα βασικού στον Σωτήρη Νίνη, ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ καθιέρωσε τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο στην ΑΕΚ και τώρα ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι αυτός που εµπιστεύτηκε από την πρεµιέρα του πρωταθλήµατος τον Γιάννη Φετφατζίδη. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Κι εδώ µπορεί να αντιληφθεί ο καθένας µας πόσο σηµαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή σε µία οµάδα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα µας όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσµατος, χωρίς να τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να παρουσιάσουν το έργο τους. Οι τρεις ιστορίες µε τους ισπανούς ανιχνευτές ταλέντων έχουν διαφορές, αλλά και αρκετά κοινά σηµεία.

Στην ίδια γειτονιά


ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ισπανική συνταγή, ο Ερνέστο Βαλβέρδε βάζει στην πρεµιέρα του πρωταθλήµατος τον Γιάννη Φετφατζίδη (21/12/09) και το κυριότερο; Τον διατηρεί παρά το γεγονός ότι χάνει το µατς από τον Ηρακλή και στον πάγκο του Ολυµπιακού υπάρχει ο εν ενεργεία διεθνής µε τη Δανία Ντένις Ρόµενταλ. Η ιστορία του Φετφατζίδη αρχίζει από την ίδια… γειτονιά, αφού κάνει πρεµιέρα όχι εναντίον του Αιγάλεω αλλά στο µατς του Ολυµπιακού µε τον Ατρόµητο στο Περιστέρι. Στις 31/10/09 Ο Ολυµπιακός κερδίζει 1-0 µε γκολ του Οσκαρ και ο µικρός Φετφατζίδης χρησιµοποιείται από τον Ζίκο ως αλλαγή στο δεύτερο ηµίχρονο.

Η πρώτη εβδοµάδα


ΑΥΤΗ Η εβδοµάδα ήταν πολύ σηµαντική για τον Φετφατζίδη. Κατ’ αρχήν παίζει στον Ατρόµητο αφού ειδοποιείται την τελευταία στιγµή να εγκαταλείψει το γήπεδο του Ηφαίστου όπου βρισκόταν µε την οµάδα Νέων για να πάρει τη θέση του Λεντέσµα που είχε ξυπνήσει µε πυρετό. Στις 4 Νοεµβρίου αγωνίζεται στο δεύτερο ηµίχρονο του εκτός έδρας αγώνα µε τη Σταντάρ Λιέγης στο Τσάµπιονς Λιγκ και τρεις ηµέρες αργότερα παίζει όλο το µατς µε τον Ηρακλή στο «Καραϊσκάκη». Και τώρα καλείται στην εθνική οµάδα η οποία χάνει τον Λυµπερόπουλο µε τραυµατισµό και αποχωρεί στο 15’ της αναµέτρησης µε το Ισραήλ ο Νίνης. Ποιος δεν πιστεύει στα… σηµάδια;

Ετοιµάζει την επόµενη µέρα


ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ αλλάξει αρκετά πράγµατα στην εθνική οµάδα ο Φερνάντο Σάντος, στη µετά Ρεχάγκελ εποχή, και πέρα από το σύστηµα ο Πορτογάλος έχει δώσει τις ευκαιρίες στους νέους παίκτες µε το αποτέλεσµα να τον δικαιώνει. Ο Νίνης βρήκε θέση στη µεσαία γραµµή, ο Παπασταθόπουλος είναι πλέον αναντικατάστατος στο κέντρο της άµυνας και ο Φετφατζίδης είχε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Σάντος θα τα καταφέρει εξίσου καλά µε τον Ρεχάγκελ – ευρωπαϊκό πρωτάθληµα δεν είναι και τόσο… απλό να ξαναπάρουµε – , όµως δείχνει ότι φροντίζει για την επόµενη µέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη… γειτονιά της Ισπανίας δεν είναι κι αυτός;

Κέρδος από τη χασούρα!


ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ του δεύτερου γύρου µιας χαµένης – όπως διαφαινόταν – χρονιάς για τον Παναθηναϊκό, ο Βίκτωρ Μουνιόθ χρησιµοποιεί στις 7 Ιανουαρίου του 2007 τον Σωτήρη Νίνη στον αγώνα Παναθηναϊκός – Αιγάλεω (1-0) στο ΟΑΚΑ. Ο γεννηµένος στις 3/4/90 Νίνης δεν έχει συµπληρώσει ούτε τα 17 του χρόνια κι όµως κερδίζει το χειροκρότηµα και την καλή διάθεση της πράσινης εξέδρας. Αυτήν τη χρονιά παίζει σχεδόν σε όλα τα µατς του δεύτερου γύρου, έχοντας 14 συµµετοχές (12 ως βασικός)

και έχοντας πετύχει κι ένα γκολ. Ο Νίνης ήταν ίσως το πιο σηµαντικό κέρδος του Παναθηναϊκού αλλά η συνέχεια ήταν πιο δύσκολη.

Πάλι µε το Αιγάλεω


Η ΙΣΤΟΡΙΑ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου έχει και αυτή µέσα το… Αιγάλεω. Στις 26/10/06, ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ τον χρησιµοποιεί στον εκτός έδρας αγώνα της ΑΕΚ µε το Σίτι (2-1 επικράτησαν οι Κιτρινόµαυροι), αλλά παρ’ όλα αυτά η πρώτη του εµφάνιση δεν ήταν αυτή, αφού είχε υπάρξει και η παρουσία του και µάλιστα µε γκολ στον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ (0-3). Προπονητής της ΑΕΚ; Ο Φερνάντο Σάντος! Ο «Πάπας» πήγε δανεικός στη Νίκη Βόλου, επέστρεψε το 2006 – 2007 µε 14 συµµετοχές (µέχρι και Τσάµπιονς Λιγκ) και την επόµενη περίοδο (2007-2008) η ΑΕΚ παραχώρησε τον Τσιρίλο για να πάρει τις 24 συµµετοχές ο Σωκράτης.

Ο πιο νέος σκόρερ


ΜΕ ΤΟΝ Πεσέιρο που διαδέχεται τον Μουν ιόθ, ο Νίνης αρχίζει µε επέµβαση στους κοιλιακούς και δεν έχει σχεδόν καθόλου συµµετοχές (ένα µατς βασικός και τρία ως αλλαγή) ενώ στην πρώτη χρονιά του Τεν Κάτε παίζει σε 12 µατς από την αρχή και οκτώ αλλαγή. Πέρυσι µε Τεν Κάτε και Νιόµπλια έχει 14 συµµετοχές βασικού και 12 ως αλλαγή και φέτος έχει παίξει σε τέσσερα µατς µε ένα γκολ στο ενεργητικό του. Ο Νίνης είναι ο πιο νέος σκόρερ του πρωταθλήµατος και της Εθνικής Ελλάδας και σήµερα στα 20 του χρόνια εξακολουθεί να δίνει τη µάχη της καθιέρωσης.

Η άνοδος της µετοχής


Η ΕΞΕΛΙΞΗ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου ήταν ραγδαία, αφού η ΑΕΚ έβαλε στο ταµείο της το ποσό των 3,5 εκατοµµυρίων ευρώ από την πώλησή του στην Τζένοα (τεράστιο ποσό για αµυντικό παίκτη), ενώ πήρε και άλλες 600.000 ευρώ το προηγούµενο καλοκαίρι, όταν η Μίλαν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον έκανε δικό της. Με την εθνική οµάδα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος (που γεννήθηκε στις 9/7/88) έχει 16 συµµετοχές και έξι γκολ και επί Σάντος δείχνει να καθιερώνεται πια στο κέντρο της άµυνας εκτοπίζοντας τον Βαγγέλη Μώρα, τον οποίο είχε µπροστά του όταν ξεκινούσε στην ΑΕΚ. Ο κύκλος της ζωής…