Φουντώνει η κόντρα στην Ευρώπη όσον αφορά το έλλειμμα, καθώςο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως είπε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

«Ο κ. Τρισέ έχει συντάξει ένα σημείωμα εξηγώντας τις αντιρρήσεις του ως προς τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ είναι ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ και της θέσπισης κυρώσεων για τις κυβερνήσεις που δεν τηρούν τις ρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν στο σημερινό τουςφύλλοότι σε ένα υπηρεσιακό σημείωμα ο κ. Τρισέ έγραψε ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμφωνεί με όλα τα σημεία της έκθεσης» του Ecofin.

Η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα ενισχυθεί έπειτα από την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όχι, όμως, στο βαθμό που επεδίωκαν η κυβέρνηση Μέρκελ και οι άλλες κυβερνήσεις που ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Νέες κυρώσεις θα προβλέπονται για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα εφαρμόζονται ευκολότερα και ταχύτερα, αλλά όχι αυτομάτως.

Η συμβιβαστική συμφωνία επικρίθηλε σφοδρά από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος είπε, σε συνέντευξή του στη Die Welt, ότι οι ρυθμίσεις της απέχουν πολύ από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.