Τα ποδήλατα εκτόπισαν για µία µέρα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας: γονείς µε τα παιδιά τους και παρέες φίλων βγήκαν µε τα ποδήλατά τους στο κλειστό για τα αυτοκίνητα κέντρο. Περισσότεροι από 6.000 πολίτες συµµετείχαν στον 19ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας που διοργάνωσε ο Δήµος Αθηναίων.


Ωστόσο, οι ποδηλάτες διατύπωσαν παράπονα επειδή δεν υπάρχουν ποδηλατόδροµοι και άλλες ποδηλατικές υποδοµές στην πόλη, ώστε να κινούνται µε ασφάλεια. «Σήµερα ήταν η µοναδική ηµέρα που κάναµε ποδήλατο µε ασφάλεια» έλεγαν οι ποδηλάτες. Μέλη της οµάδας ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ (www. podilates.gr) µοίραζαν φυλλάδια διαµαρτυρίας για την εχθρική, όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική απέναντι στο ποδήλατο. Μάλιστα σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως τελευταία γίνεται «µια προσπάθεια από µέρους του δηµάρχου της Αθήνας να καλλιεργήσει ένα φιλοποδηλατικό προφίλ. Η εικόνα αυτή όµως κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα».

Αυτό που επισήµαναν όλοι, πάντως, ήταν ότι η αύξηση όσων κινούνται µε ποδήλατο στους δρόµους της Αθήνας είναι εντυπωσιακή, παρά το γεγονός ότι οι οδικές συνθήκες είναι αντίξοες και συχνά επικίνδυνες.

Ο ηθοποιός κ. Φίλιππος Φραγκούλης που µετακινείται καθηµερινά µε ποδήλατο και συµµετέχει στην οµάδα ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ ήταν ένας από αυτούς που µοίραζαν χθες φυλλάδια διαµαρτυρίας («Το ποδήλατο προωθείται µε ποδηλατόδροµους, όχι µε λόγια» έγραφαν) στον κόσµο. Οπως είπε στα «ΝΕΑ», «έβλεπα τόσο πολύ κόσµο χθες και σκεφτόµουν ότι είναι κρίµα: έχουν οι άνθρωποι – µικροί και µεγάλοι – τόση διάθεση να κάνουν ποδήλατο στην Αθήνα, αλλά δεν µπορούν διότι δεν υπάρχουν υποδοµές. Δεν υπάρχουν ποδηλατόδροµοι».

«Συµφωνούσαν οι πολίτες»

Οπως είπε, τον χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες «συµφωνούσαν µε τη διαµαρτυρία µας. Μας το έλεγε άλλωστε και ο κόσµος αυτό. Οτι θα ήθελαν δηλαδή ποδηλατόδροµους για να µετακινούνται µε ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισµού Νεολαίας και Αθλησης του δήµου κ. Αγγελος Μοσχονάς ανέφερε πως το µήνυµα της διοργάνωσης είναι ότι «υπάρχει κι άλλος τρόπος να ζούµε και αυτός είναι το ποδήλατο». Και πρόσθεσε πως «ο δήµος και ο δήµαρχος Νικήτας Κακλαµάνης είχαν αναθέσει στο Πολυτεχνείο, στον καθηγητή κ. Βλαστό, µελέτη, ώστε να δηµιουργηθούν ποδηλατόδροµοι στην Αθήνα. Η µελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων». Πάντως, η κατασκευή των ποδηλατόδροµων που προβλέπονται από τη συγκεκριµένη µελέτη να γίνουν µέσα σε πάρκα δεν έχει αρχίσει.

Στη Θεσσαλονίκη

Περίπου την ώρα που η Αθήνα κατακλυζόταν από ποδήλατα, στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε εξέλιξη ο Αλεξάνδρειος Δρόµος, η πολυπληθέστερη σε συµµετοχή αθλητική διοργάνωση της χρονιάς, µε τη συµµετοχή αθλητών και χιλιάδων ερασιτεχνών δροµέων κάθε ηλικίας. Ο µεγάλος αθλητικός µαραθώνιος της Θεσσαλονίκης αποτελεί θεσµό για την πόλη (πραγµατοποιείται εδώ και 23 χρόνια), µεγάλη γιορτή για τους δηµότες, αλλά και το τελευταίο τεστ πριν από τον Μαραθώνιο της Αθήνας για τους «επαγγελµατίες» δροµείς.

Ο 23ος Αλεξάνδρειος Δρόµος περιελάµβανε το αγωνιστικό τµήµα, µήκους 20 χιλιοµέτρων, και χιλιάδες πολίτες, ανάµεσά τους και ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, πήραν µέρος στον λαϊκό δρόµο των 4 χιλιοµέτρων, µε εκκίνηση και τερµατισµό µπροστά στον Λευκό Πύργο. Δροµείς κάθε ηλικίας, ανάµεσά τους εκατοντάδες παιδιά, ποδηλάτες, αλλά και άτοµα που αντιµετωπίζουν κινητικά προβλήµατα µε καροτσάκια, πληµµύρισαν λίγο µετά τις 10 το πρωί τους κεντρικούς δρόµους της Θεσσαλονίκης, όπου η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία όλων των οχηµάτων.

«ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ»

«Μικροί και µεγάλοι έχουν τόση διάθεση για ποδήλατο, αλλά δεν µπορούν γιατί δεν υπάρχουν υποδοµές»