Ασυγκίνητη από την πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας- για πρώτη φορά το κέντρο των Βρυξελλών κατακλύστηκε από 100.000 διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ευρώπης- η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ενωση και την ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα υπάρχουν πλέον οικονομικές κυρώσεις όχι μονάχα για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, αλλά και για όσες δεν μειώνουν το δημόσιο χρέος τουςκαι για όσες διαπιστώνεται ότι διαθέτουν μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Στο επίκεντρο των προτάσεων της Κομισιόν, που παρουσίασαν ο αρμόδιος για τα Οικονομικά επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, βρίσκεται η ενίσχυση και του προληπτικού και του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε οι «παραβάτες» να εντοπίζονται νωρίτερα και να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα. Επίσης, το κριτήριο του δημοσίου χρέους αποκτά ίση σημασία πλέον με εκείνο του ελλείμματος, για την υπαγωγή μιας χώρας στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

Θεσπίζεται, ωστόσο, ακόμη μια Διαδικασία- η Διαδικασία Υπερβολικών Ανισορροπιών. Σε αυτήν θα εισέρχεται ένα κράτος- μέλος της ευρωζώνης όταν κατόπιν συστάσεων δεν συμμορφώνεται και εξακολουθεί να αποκλίνει από συγκεκριμένους δείκτες που θα θεσμοθετήσει η Επιτροπή (έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κόστος εργασίας κ.λπ.). Οι κυρώσεις
Στο σκέλος των κυρώσεων, όπως είχε προαναγγελθεί, οι εισηγήσεις της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα σκληρές. Μόλις ένα κράτος αποκλίνει από το όριο του 3% στο έλλειμμα, θα πρέπει να κάνει μια έντοκη κατάθεση ίση προς το 0,2% του ΑΕΠ του. Εάν δεν συμμορφωθεί, η κατάθεση θα μετατρέπεται σε άτοκη. Κι αν και πάλι εξακολουθεί να αποκλίνει, αυτό το 0,2% του ΑΕΠ θα μετατρέπεται σε πρόστιμο.

Αντιστοίχως, όταν το δημόσιο χρέος ενός κράτους- μέλους υπερβαίνει το 60%, θα πρέπει να λαμβάνει άμεσα μέτρα μείωσής του με ικανοποιητικό ρυθμό- δηλαδή, τον περιορισμό του κατά 1/20ό της διαφοράς από το 60% και πάνω κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Και σε αυτήν την περίπτωση η μη συμμόρφωση επισύρει ποινές αντίστοιχες με εκείνες του ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διαδικασία, αυτήν περί Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, όταν ένα κράτος- μέλος κατ΄ επανάληψη δεν συμμορφώνεται θα υποχρεούται σε πρόστιμο ίσο προς το 0,1% του ΑΕΠ.

Οι χθεσινές προτάσεις της Κομισιόν- που νομικά θα λάβουν τη μορφή τεσσάρων προτάσεων οδηγίας και δύο νέων κανονισμών- δεν οδηγούν σε αλλαγή της Συνθήκης. Πέρα από τις κυρώσεις και τη διεύρυνση του πεδίου του Συμφώνου, προβλέπουν ακόμη τον αυστηρό έλεγχο των προϋπολογισμών ακόμη κι όταν δεν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση και την ενσωμάτωση των κανόνων του τροποποιημένου Συμφώνου στις εθνικές νομοθεσίες για τη σύσταση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν βρίσκουν ουσιαστικά σύμφωνη τη Γερμανία και τους συμμάχους της- την Ολλανδία και τη Φινλανδία, κυρίως- αλλά συναντούν αντιδράσεις από τον Νότο, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία. Πρώτη «αναμέτρηση δυνάμεων» για το ζήτημα αναμένεται να γίνει στο σημερινό Γιουρογκρούπ και το αυριανό ΕCΟFΙΝ.

Υποχώρηση όμως για τους Ρομά
Παρά τη σκληρή στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν επέδειξε την ίδια αποφασιστικότητα για το ζήτημα των Ρομά και των απελάσεών τους από το γαλλικό κράτος.

Οχι μόνον δεν παραπέμπει το Παρίσι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά ακόμη και για τη δεύτερη κατηγορία, την παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, αποφάσισε απλώς την ανταλλαγή επιστολών- ερωτηματολογίων με τη Γαλλία, προκειμένου να ενσωματωθεί πλήρως στο εσωτερικό Δίκαιο της Γαλλίας το κοινοτικό Δίκαιο.

ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΙΝΕΙ

από το 3% στο έλλειμμα, θα κάνει μια έντοκη κατάθεση ίση προς το 0,2% του ΑΕΠ του. Εάν συμμορφωθεί, η κατάθεση θα μετατρέπεται σε άτοκη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από