Σβήνει και γράφει ώσπου να βρει την εικόνα που επιθυµεί και καίει τα σχέδιά του πάνω στο µάτι της κουζίνας. Επλασε τις αγαπηµένες του µοτοσυκλέτες µε εκείνη την παχιά πάστα που χαρακτηρίζει τα έργα του και ζωγράφισε την ταχύτητα σχεδόν ανάγλυφα, µε το ίδιο πάθος που τρέχει µε το αυτοκίνητό του.

Και τώρα ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γυρίζει τον χρόνο πίσω στα πενήντα χρόνια της εικαστικής του διαδροµής, µε αφορµή την αναδροµική του έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία µε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. «Είναι η πρώτη φορά που τα βλέπω όλα µαζί και τελικά διαπιστώνω πως είµαι λίγο καλύτερος ζωγράφος από ό,τι νόµιζα» λέει ο εκ των σηµαντικότερων εκπροσώπων της γενιάς του ’70, που µαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Μόραλη.

Από τα πρώτα, µαθητικά ακόµη, σχέδια του ζωγράφου ο οποίος χαρακτηρίζεται από την εµµονή του για την απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας – είτε ως καβαλάρης, είτε ως µοναχική, είτε ως ερωτική µορφή – έως τα πιο πρόσφατα έργα του που χτίζονται µε το «σβήσε -γράψε» οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα ίχνη του καλλιτέχνη που διαµόρφωσε ένα έντονα ιδιόµορφο ύφος, προσανατολιζόµενος σε ρηξικέλευθες κατευθύνσεις.

Στο ενδιάµεσο παρελαύνουν έργα στα οποία κυριαρχεί η ισορροπία και «το χρώµα και το σχέδιο υποτάσσονται στην περιπέτεια της επιφάνειας», σύµφωνα µε την επιµελήτρια της έκθεσης Γιώτα Κωνσταντάτου, δηµιουργίες της δεκαετίας του 1970 όπου τα χέρια, τα πόδια, η ρόδα µεγεθύνονται και άνθρωπος και µηχανή γίνονται ένα, αλλά και έργα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε και ανοίγει η µεγάλη περίοδος της δουλειάς του «ο ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς µηχανή».

Την έκθεση συνοδεύει έκδοση η οποία, πέραν των έργων της έκθεσης, περιλαµβάνει µια ευρεία επιλογή από όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής του δηµιουργίας και κείµενα των Γιώτας Κωνσταντάτου, Χάρη Καµπουρίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Τζούλιας Τσιακίρη.

ΙΝFΟ

Η έκθεση «Θεοφυλακτόπουλος. Τύχες της ύλης. Ζωγραφική 1960-2010» στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210-

3453.111). Εως τις 5 Δεκεµβρίου