Σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας το 2011 προβλέπει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος μάλιστα θεωρεί απίθανη την αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα εκτός από τον κ. Παπαδήμο δίνει όμως και η κινεζική κυβέρνηση. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ επανέλαβε την επιθυμία του Πεκίνου να επενδύσει στη χώρα μας και χαιρέτισε την προσπάθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Οι ανησυχίες πάντως για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη παραμένουν, με φήμες και προειδοποιήσεις για υποβαθμίσεις χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, δημιουργώντας αναταραχή στις αγορές.

«Το 2011 είναι η χρονιά που περιμένω να υπάρξει σημαντική βελτίωση των συνθηκών και η πιθανότητα μιας επιστροφής (της Ελλάδας) στις αγορές θα είναι μεγάλη», είπε, σύμφωνα με το Βloomberg, ο κ. Παπαδήμος σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμη ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή. Δεν αποτελεί επιλογή για καμιά χώρα της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Επενδύσεις στην Ελλάδα θέλουν οι Κινέζοι

Το Πεκίνο θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερους τουρίστες να την επισκεφτούν, υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γουέν Τζαμπάο στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες. Ο κινέζος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Φου Γινγκ, θα συζητήσει στην Αθήνα πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης. Η Κίνα επίσης υποστηρίζει τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και θέλει να δει τη Γηραιά Ηπειρο να πατά ξανά γερά στα πόδια της για να της πουλά προϊόντα.

Φόβοι για Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία

Η οικονομική κατάσταση πάντως των χωρών που θεωρούνται οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης εξακολουθεί να προβληματίζει τις αγορές, αυξάνει το κόστος δανεισμού τους και κάνει τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για υποβαθμίσεις. Η κακή οικονομική κατάσταση μάλιστα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία έγινε ξανά χθες πρωτοσέλιδο σε μεγάλες εφημερίδες όπως η «Wall Street Journal» και αντικείμενο εκτεταμένης ανάλυσης στους «Financial Τimes». Η Standard & Ρoor΄s και η Fitch άφησαν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας λόγω του μεγάλου κόστους που αναμένεται ότι θα έχει για το κράτος η σωτηρία της Αnglo Ιrish Βank (ήδη έχει φτάσει τα 33 δισ. ευρώ). Επίσης, σύμφωνα με το Reuters και το Βloomberg, η απειλή της υποβάθμισης της Ισπανίας από τη Μoody΄s επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις αγορές. Ολα αυτά εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος δανεισμού και ασφάλισης κινδύνου (CDS) των χωρών αυτών.

… και αναστάτωση για Σιόπα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αναστάτωση προκάλεσε χθες στην κυβέρνηση άρθρο του συμβούλου του Πρωθυπουργού Τομάζο Πάντοα Σιόπα στους «Financial Τimes», στο οποίο- σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία- μίλησε για αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους στη χώρα μας.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για «μεγάλο πολιτικό ζήτημα που δημιουργείται για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από όσα έγραψε στους ΄΄Financial Τimes΄΄ ο σύμβουλός του περί πειθαρχημένης αναδιάρθρωσης χρεών» και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από τα γραφόμενα του συμβούλου του.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» διέψευσε ότι υπάρχει αναφορά περί αναδιάρθρωσης του χρέους ειδικά για τη χώρα μας στο άρθρο του ιταλού οικονομολόγου, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Σιόπα αναφέρεται απλώς στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εφόσον αυτός δημιουργηθεί, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια. «Πρόκειται για μία εκ του πονηρού διαστρέβλωση όσων γράφει ο κ. Σιόπα στο άρθρο του και θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος πού το είδε όλο αυτό περί αναδιάρθρωσης του χρέους γραμμένο», είπε ο κ. Πεταλωτής, την ώρα που κυβερνητικοί κύκλοι προσέθεταν ότι με την ανακοίνωσή της η Ν.Δ. «ανοίγει ένα ανύπαρκτο ζήτημα που δημιουργεί προβληματισμό».

Δύο προτάσεις

Σύμφωνα με τους «Financial Τimes» ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αλλά και οι καθηγητές Οικονομικών Π. Μπόφινγκερ και Α. Σαπίρ και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Χ. Εντερλαϊν, καταθέτουν δύο προτάσεις: Λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται την εδραίωση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών-μελών της, αλλά πρέπει να προβλεφθεί και η δημιουργία διαδικασίας που θα επιτρέπει σε χώρα-μέλος της να προχωρά σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Το άρθρο αυτό μάλιστα με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται μόνιμο μηχανισμό στήριξης» εγκρίνουν- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα- και οι κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί Ζακ Ντελόρ, Γιόσκα Φίσερ, Ρομάνο Πρόντι και Γκι Βερχόφσταντ.

Ουσιαστικά προτείνεται να μονιμοποιηθεί ο μηχανισμός χρηματοοικονομικής στήριξης που δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. στις αρχές του καλοκαιριού για να στηριχθούν χώρες-μέλη που έχουν ανάγκη. Βασικό επιχείρημα των συντακτών του άρθρου είναι ότι χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- κυρίως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- θα πρέπει να λάβουν σκληρά μέτρα τα οποία ελλοχεύουν κίνδυνο για όλη την Ευρώπη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας με επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη.