ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ της αναζήτησης βρίσκεται η κυβέρνηση προκειµένου να συντάξει τον προϋπολογισµό για τα επόµενα τρία χρόνια και όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή µεγάλη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η διαδικασία κατάρτισής του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισµού θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση στην εξίσωση πώς θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει το Μνηµόνιο για τον επόµενο χρόνο χωρίς να προσφύγει στην επιβολή νέων µέτρων και ειδικότερα πώς θα αποφύγει την επιβολή νέων φόρων. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πάλι χθες ότι η κυβέρνηση δεν αντιµετωπίζει θέµα λήψης νέων µέτρων για το 2011.

Πάντως, όπως τονίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κυβέρνηση βασίζει πολλές από τις ελπίδες της για να βγει στις διεθνείς αγορές για δανεισµό στο τέλος του επόµενου χρόνου ή στις αρχές του 2012 στην επιτυχία που θα έχει η πορεία υλοποίησης του Μνηµονίου τον επόµενο χρόνο. Ο Πρωθυπουργός, σύµφωνα µε πληροφορίες, χαρακτήρισε «κρίσιµο το 2011» και να επανέλαβε στους υπουργούς, ώστε και αυτοί µε τη σειρά τους να το µεταφέρουν στα υπουργεία τους και στους πολίτες, ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερµός, έγιναν βήµατα, έχουµε θετικά µηνύµατα, αλλά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραµένει και οι κόποι που έχουν κάνει οι πολίτες έως τώρα δεν πρέπει να πάνε χαµένοι».

Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να δήλωσε ότι όπως προοιωνίζονται τα στοιχεία για το 2010 δεν τίθεται θέµα λήψης νέων µέτρων.

«Βασιζόµαστε σε όσα έχουµε κάνει µέχρι τώρα, υπό τον προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουµε στην ίδια πορεία», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο «αποκλείει» τη µαζική µετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει είτε µε κατηγοριοποίηση προϊόντων, είτε µεµονωµένα κατά προϊόν.