Τo φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού βάζει φρένο στην απαισιοδοξία και δίνει μια αισιόδοξη νότα σε μια δύσκολη εποχή. Ιδού μια πρώτη γεύση από την Πόλη του Φωτός, η οποία θα μετατραπεί από τις 2 έως τις 17 Οκτωβρίου σε πασαρέλα
για δεκάδες νέα μοντέλα!
Υστερα από πολύμηνη περίοδο ξηρασίας έφτασε η στιγμή να ανοίξει τις πύλες του το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, που κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις σημαντικότερες εκθέσεις του είδους σε όλον τον κόσμο και εναλλάσσεται κάθε δύο χρόνια με της Φρανκφούρτης. Ο κορεσμός της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων δεν πτόησε τους κατασκευαστές, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην Πόλη του Φωτός, με αποτέλεσμα να αναμένονται πάνω από 50 παγκόσμιες πρεμιέρες νέων μοντέλων και εξίσου πολυάριθμες πανευρωπαϊκές.

Η γκάμα περιλαμβάνει απλώς τα πάντα, αν και είναι πλέον προφανές ότι ακόμη και στις παραδοσιακά ενεργοβόρες κατηγορίες θα επιβιώσουν μόνον μοντέλα οικονομικής κατανάλωσης και χαμηλών ρύπων. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες νέες παρουσίες στα μικρά και μικρομεσαία κυβικά, όπως είναι το Chevrolet Αveo, το Citro n C4, το Μazda 3 και το Νissan Μicra επόμενης γενιάς, ενώ στις αμέσως μεγαλύτερες κατηγορίες συναντάμε τα νέα VW Jetta, Μazda 5, Ρeugeot 508, Renault Laguna, κ.λπ. Η στρατιά των SUV εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τη νέα ΒΜW Χ3, το μικρό για τα δεδομένα της Land Rover Εvoque, το Chevrolet Captiva δεύτερης γενιάς και την υβριδική εκδοχή του Ρeugeot 3008. Η πράσινη αυτοκίνηση έχει γενικότερα την τιμητική της, μάλιστα στο Παρίσι θα δούμε το Νissan Leaf και το Μitsubishi iΜiΕV, δηλαδή τα πρώτα μικρά και κόμπακτ ηλεκτρικά μοντέλα μαζικής παραγωγής.

Η οικολογική διάσταση της φετινής έκθεσης αποτυπώνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ετσι προβλέπεται πίστα οδήγησης ηλεκτρικών καρτ, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα οικονομικής και οικολογικής οδήγησης, θα μπορούν να πάρουν μία οδηγική γεύση από ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ ολόκληρη αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στα καθαρά αυτοκίνητα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκτός από το μέλλον, θα προβάλλεται όμως και το παρελθόν. Οι διοργανωτές εξασφάλισαν φέτος 40 πολύτιμα πετράδια της αυτοκίνησης, τα οποία προέρχονται από τα μουσεία δέκα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον με τους απογόνους τους.