Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισµό, διασύρθηκε και τώρα επιστρέφει στην τέχνη που ξέρει καλύτερα από όλες: εκείνη του κινηµατογράφου. Ο «καταραµένος» της Εβδοµης Τέχνης, ο εβραιοπολωνός Ροµάν Πολάνσκι, ετοιµάζει την επιστροφή του πίσω από τις κάµερες. Στις αποσκευές του δεν έχει µόνο ένα λαµπερό καστ – από την Τζόντι Φόστερ ως την Κέιτ Ουίνσλετ και από τον Ματ Ντίλον έως τον Κρίστοφ Βαλτζ – αλλά και ένα έργο της βραβευµένης µε Τόνι Γιασµίνα Ρεζά που έκανε µεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ:

«Ο θεός του µακελειού».

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται ανάµεσα σε δύο παντρεµένα ζευγάρια – το πρώτο εκ των οποίων ερµηνεύουν η Τζόντι Φόστερ και ο Ματ Ντίλον και το δεύτερο η Κέιτ Ουίνσλετ µε τον Κρίστοφ Βαλτζ – τα οποία και θα συναντηθούν για να συζητήσουν ήρεµα την κόντρα ανάµεσα στα παιδιά τους που κατέληξε σε άγριο καβγά και ξυλοδαρµό. Καθώς περνάει η ώρα όµως, ο πολιτισµένος χαρακτήρας δίνει τη θέση του σε µια γεµάτη ένταση συζήτηση όπου οι αλληλοκατηγορίες ανάµεσα στα ζευγάρια θα πάρουν φωτιά και πολλά καυτά θέµατα θα πέσουν στο τραπέζι, όπως οι φυλετικές διακρίσεις και η οµοφυλοφιλία. Το θεατρικό έργο ωστόσο – το οποίο επί σκηνής ερµήνευσαν οι Τζέιµς Γκαντολφίνι, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Χόουπ Ντέιβις και Τζεφ Ντάνιελς – θα δεχτεί τις προσωπικές πινελιές του σκηνοθέτη.

Τα γυρίσµατα αναµένεται να αρχίσουν στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, σύµφωνα µε την ιταλική εφηµερίδα «La Repubblica», παρά το γεγονός ότι η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στο Μπρούκλιν. Ο Ροµάν Πολάνσκι µπορεί να κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος στην Ευρώπη, δεν µπορεί όµως να επιστρέψει στις Ηνωµένες Πολιτείες καθώς εκκρεµεί ακόµη εναντίον του δίωξη για την υπόθεση που τον κυνηγά εδώ και 33 χρόνια – του βιασµού της 13χρονης τότε Σαµάνθα Γκέιµερ. Υπόθεση που προκάλεσε την πρόσφατη περιπέτειά του η οποία τον οδήγησε στις κρατικές φυλακές της Ζυρίχης σε εφαρµογή εντάλµατος σύλληψης που εκκρεµούσε εις βάρος του από το 1978 και ακολούθησε κατ’ οίκον περιορισµός του στο σαλέ του στην Ελβετία.

Η νέα ταινία του βραβευµένου µε Οσκαρ σκηνοθέτη για τον «Πιανίστα» (και υποψήφιος άλλες τρεις φορές) εκτιµάται πως θα αποτελέσει ακόµη ένα βήµα στη στυλιστική στροφή που έκανε ο Ροµάν Πολάνσκι στην προηγούµενη ταινία του – τον «Αόρατο συγγραφέα» – µε πρωταγωνιστές τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον Πιρς Μπρόσναν.