Στρατηγική συμμαχία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνήψε η ΔΕΗ από κοινού με τη γαλλική ΕDF Εnergies Νouvelles, τη θυγατρική του γαλλικού κολοσσού ΕDF στον τομέα αυτό, για την από κοινού ανάπτυξη στην Ελλάδα ενός χαρτοφυλακίου πολλών εκατοντάδων πράσινων μεγαβάτ.


Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες το πλαίσιο συνεργασίας με την ΕDF και με τη θυγατρική της στην Ελλάδα ΕDF Εn Greece, που αφορά τη δημιουργία ενός μεικτού σχήματος με ποσοστά 50%-50% «για την ανάπτυξη μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων έργων ΑΠΕ». Καθεμιά από τις δύο πλευρές θα εισφέρει σε αυτό έργα υπό ανάπτυξη, όχι σε λειτουργία. Τo μεικτό σχήμα θα έχει τη μορφή μιας holding με ποσοστά 50%- 50%, και το κάθε έργο θα εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της σαν μια ξεχωριστή εταιρεία, με το 51% να ανήκει σε εκείνον που το συνεισφέρει.

Κατά προτεραιότητα θα εξεταστεί η ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος τουλάχιστον 250 μεγαβάτ στη Φλώρινα για τα οποία εκκρεμεί από το 2009 αίτηση της ΕDF στη ΡΑΕ, καθώς και τέσσερα μεγάλα υβριδικά (αιολικά μαζί με υδροηλεκτρικά) ισχύος 90 μεγαβάτ στην Κρήτη, με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, επίσης της γαλλικής εταιρείας. Τα τέσσερα τελευταία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα «βαλτωμένα» από το 2006 έργα που ξεμπλόκαρε προσφάτως η ΡΑΕ, δίνοντάς τους άδεια παραγωγής, γεγονός που συνέβαλε στη θετική κατάληξη της συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη. Τα αιολικά της Φλώρινας μαζί με τα υβριδικά της Κρήτης είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς ΔΕΗ ΑΠΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ, στο νέο σχήμα θα ενταχθεί για παράδειγμα η αίτηση που εκκρεμεί από το 2006 για τη δημιουργία στα βουνά της Μακρονήσου αιολικών πάρκων 200 μεγαβάτ, με παράλληλη διασύνδεσή τους μέσω καλωδίου με την ηπειρωτική χώρα. Η αίτηση κολλάει στην υπ. απόφαση του 1989 που χαρακτηρίζει το νησί ως «Τόπο Ιστορικής Μνήμης», με αποτέλεσμα σήμερα η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτρέπεται στο νησί να είναι η μελισσοκομία.

ΡΑΕ: Διαφάνεια στη χονδρική

Αυστηρότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού περιλαμβάνει το πακέτο αλλαγών που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της ΡΑΕ. Το πακέτο αυτό θα συμπεριληφθεί από την κυβέρνηση στο τελικό κείμενο προτάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού (μαζί με τιμολόγια, λύσεις ισοδύναμες με την πώληση μονάδων κ.ά.) που υποχρεούται να παρουσιάσει στην τρόικα ώς τον Δεκέμβριο. Η λειτουργία της αγοράς χονδρικής, με βάση τις αλλαγές που ενέκρινε η ΡΑΕ, γίνεται πιο διαφανής, καθώς για παράδειγμα δεν θα υπάρχει δυνατότητα όπως στο παρελθόν να δηλώνει κανείς στον ΔΕΣΜΗΕ ότι λειτουργούν άλλες μονάδες από εκείνες που πράγματι λειτουργούν, κάτι που συνέβαινε με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται ότι λειτουργούν πολλές φθηνές υδροηλεκτρικές μονάδες, χωρίς αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα, με συνέπεια τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιείται το πλαίσιο που τίθεται με τη δήλωση εβδομαδιαίας διαχείρισης των υποχρεωτικών νερών, ενώ αναπτύσσεται μεθοδολογία για την ποσότητα ενέργειας και την ισχύ που μπορεί να δηλώνεται ως διαθέσιμη από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς κάθε ημέρα. Στο μεταξύ 165 ακόμη μικρά και μεσαία έργα ΑΠΕ θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει στην αυριανή της συνεδρίαση η ολομέλεια της ΡΑΕ, που το τελευταίο διάστημα δίνει αγώνα δρόμου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις παλαιές αιτήσεις. Τα έργα αυτά είναι συνολικής ισχύος γύρω στα 1.500 μεγαβάτ και προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ

Στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 250 μεγαβάτ στη Φλώρινα για τα οποία εκκρεμεί από το 2009 αίτηση της ΕDF στη ΡΑΕ