Σε τεντωµένο σκοινί βαδίζουν πλέον οι συνοµιλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή µετά τη λήξη, χθες τα µεσάνυχτα, του µορατόριουµ των ισραηλινών εποικισµών στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήµ. Ο Μπενιαµίν Νετανιάχου δεν ενέδωσε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου για παράταση, συστήνοντας στους εποίκους «αυτοσυγκράτηση».

Επειτα από δέκα µήνες αναµονής, οι έποικοι περίµεναν χθες µε το ρολόι στο χέρι τη λήξη του µορατόριουµ µε το οποίο επιβλήθηκε το πάγωµα της κατασκευής νέων οικισµών στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη.

Από νωρίς το απόγευµα εκατοντάδες έποικοι είχαν βγει στους δρόµους για να γιορτάσουν το τέλος του µορατόριουµ. Σε άλλο οικισµό εκατοντάδες άτοµα διαδήλωσαν αφήνοντας στον ουρανό 2.000 µπαλόνια µε τα χρώµατα της ισραηλινής σηµαίας. Ο αριθµός αυτός συµβολίζει τα 2.000 διαµερίσµατα που σκοπεύουν να κατασκευάσουν «άµεσα», όπως δηλώνουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα µπορούσε να τινάξει στον αέρα τις ειρηνευτικές συνοµιλίες που πραγµατοποιούνται από τις 2 Σεπτεµβρίου στην Ουάσιγκτον ανάµεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου. Υπό τον φόβο ενός τέτοιου ενδεχόµενου, ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα είχε καλέσει από το βήµα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ισραηλινή κυβέρνηση να επεκτείνει το µορατόριουµ προκειµένου να µην απειληθεί η πορεία των συνοµιλιών. Η έκκλησή του έπεσε στο κενό µε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαµίν Νετανιάχου να συστήνει απλώς στους εποίκους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα».

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του είναι ουσιαστικά δέσµιοι των εποίκων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα είναι ψηφοφόροι του Λικούντ. Εξίσου συντριπτικά είναι τα ποσοστά των εποίκων που δηλώνουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συµφωνία µε τους Παλαιστινίους. «Η εθνική οντότητα κάθε λαού, ιδιαίτερα του εβραϊκού λαού, είναι σαν ένα σώµα. Δεν µπορείς να αφαιρέσεις κοµµάτια από το σώµα σου», δηλώνει ο Μπενιαµίν, ένας 25χρονος δάσκαλος, υποστηρίζοντας ότι τα 2,5 εκατοµµύρια των Παλαιστινίων που ζουν στην Δυτική Οχθη θα πρέπει να µεταναστεύσουν στις γειτονικές αραβικές χώρες.

«Σαµάρεια» και «Ιουδαία»
Οπως και πολλοί οµοεθνείς του στα κατεχόµενα, ο Μπενιαµίν δεν αποκαλεί την περιοχή «Δυτική Οχθη» αλλά µε τα βιβλικά τοπωνύµια «Ιουδαία και Σαµάρεια».

Στον αντίποδα, µια οµάδα εβραίων φιλειρηνιστών από το Ισραήλ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ επιβιβάστηκαν χθες στο ιστιοφόρο «Ειρήνη» µε προορισµό τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό αποκλεισµό από τις ισραηλινές δυνάµεις. Το ιστιοφόρο απέπλευσε από το λιµάνι της Αµµοχώστου στην κατεχόµενη Κύπρο. Στην αποστολή συµµετέχει και ο 82χρονος επιζών του Ολοκαυτώµατος Ρόιβεν Μόσκοβιτς. «Είναι ιερό καθήκον για µένα ως επιζώντα να διαµαρτυρηθώ κατά των διώξεων, της καταπίεσης και του εγκλεισµού τόσων ανθρώπων στη Γάζα», δήλωσε. Μέλος της αποστολής είναι και ο Ραµί Ελχαµάν, ένας Ισραηλινός του οποίου η κόρη είχε χάσει τη ζωή της από επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήµ το 1997. «Αυτό το 1,5 εκατοµµύριο ανθρώπων στη Γάζα είναι θύµατα όπως είµαι κι εγώ», ήταν το δικό του σχόλιο λίγο πριν αποπλεύσει η «Ειρήνη».

«ΕΙΡΗΝΗ»

Ιστιοφόρο µε ειρηνιστές απέπλευσε από την Κύπρο µε προορισµό τη Γάζα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από