Ο ΠΙΟ επιτυχηµένος σύλλογος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Λίβερπουλ, είναι πολύ πιθανό να τεθεί υπό καθεστώς οικονοµικής διαχείρισης υπό τις ευλογίες των οπαδών της!

Για πρώτη φορά η βρετανική τράπεζα Royal Βank of Scotland δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Κop Ηoldings, η εταιρεία στην οποία ανήκει η Λίβερπουλ, να τεθεί υπό καθεστώς οικονοµικής διαχείρισης. Οι αµερικανοί ιδιοκτήτες του αγγλικού συλλόγου Τοµ Χικς και Τζορτζ Τζίλετ έχουν προθεσµία µέχρι τις 15 Οκτωβρίου να αποπληρώσουν το µεγαλύτερο µέρος του δανείου των 330 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει από τη RΒS και µε το οποίο αγόρασαν την πλειοψηφία των µετοχών.

Η τράπεζα, που είναι κατά 84% κρατική, είχε τοποθετήσει πρόεδρο της Λίβερπουλ τον Μάρτιν Μπράουτον ενώ προσέλαβε τον Απρίλιο την Βarclays Capital για να βρει αγοραστές της οµάδας. Οι προσπάθειες απεγκλωβισµού από τους Χικς και Τζίλετ δεν απέδωσαν καρπούς. Ο Χικς προσπάθησε µάταια να κάνει το µεγάλο κόλπο αναχρηµατοδοτώντας το χρέος µε τη βοήθεια της GSΟ Capital.

Η κατάσταση παραµένει εφιαλτική και δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών για την RΒS, καθώς πλησιάζει η ηµεροµηνία-καταλύτης. Η βρετανική τράπεζα είτε θα απαιτήσει τα χρήµατά της µε ό,τι αυτό συνεπάγεται είτε θα αναχρηµατοδοτήσει το χρέος των Αµερικανών για ένα µικρό χρονικό διάστηµα µέχρι να βρεθούν αγοραστές. Αν προτιµηθεί η πρώτη λύση, τότε η Κop Ηoldings θα τεθεί υπό καθεστώς οικονοµικής διαχείρισης. Υπερ µίας τέτοιας προοπτικής τάσσονται οι οπαδοί!

Οι οπαδοί της άλλοτε κραταιάς Λίβερπουλ έχουν προγραµµατίσει πορεία διαµαρτυρίας για το Σάββατο πριν από το παιχνίδι µε την Μπλάκπουλ για να αυξήσουν την πίεσή τους προς τους ιδιοκτήτες και την RΒS, ενώ έκαναν καθιστική διαµαρτυρία µετά το ισόπαλο παιχνίδι µε τη Σάντερλαντ (2-2). Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, οι παίκτες της Λίβερπουλ κατηγορούνται από τον προπονητή της Σάντερλαντ Στιβ Μπρους για αντιαθλητική συµπεριφορά. Ο λόγος, ο τρόπος που πέτυχαν το πρώτο γκολ στην ισοπαλία 2-2 µε τις Μαύρες Γάτες στο Ανφιλντ. Η Σάντερλαντ είχε κερδίσει φάουλ και ο αµυντικός Μάικλ Τέρνερ έδωσε την µπάλα στον τερµατοφύλακά του µε τακουνάκι προφανώς για να το εκτελέσει. Ωστόσο παρενέβη στη φάση ο Τόρες που έδωσε την µπάλα στον Κάιτ, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα.