Πώς ήταν, πώς είναι και πώς µπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη «αλλιώς»; Μπορεί να είναι ένας απέραντος χώρος µουσικών, εικαστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, να µην έχει αυτοκίνητα, να κυκλοφορούν µόνο πατίνια, ποδήλατα _ άντε και λεωφορεία, και µάλιστα χωρίς εισιτήριο _, τα καταστήµατα να είναι ανοιχτά απόγευµα Τετάρτης, να… Ολα αυτά θα γίνουν _ ή θα επιχειρηθεί να γίνουν _ σήµερα, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το περιοδικό «Ρarallaxi» και την οµάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» και υποστηρίζονται από τον Εµπορικό Σύλλογο και το σύνολο σχεδόν των πολιτιστικών φορέων της πόλης.

Ετσι, η οδός Τσιµισκή θα είναι δρόµος της µουσικής, η οδός Προξένου Κοροµηλά δρόµος των παιχνιδιών και η οδός Μητροπόλεως δρόµος των µεταφορών. Οι βιτρίνες των καταστηµάτων στην οδό Μητροπόλεως φιλοξενούν φωτογραφίες οι οποίες θα δείχνουν τη Θεσσαλονίκη «αλλιώς» ή, απλώς, όπως οι νεώτεροι τουλάχιστον δεν την έχουν δει ποτέ.

Η έκθεση συνυπάρχει µε τα προϊόντα των καταστηµάτων της οδού Μητροπόλεως, υπενθυµίζοντας στους περιπατητές του κέντρου την εικόνα της πόλης από τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, µόνο για την ηµέρα που η πόλη φιλοδοξεί να είναι «αλλιώτικη».

Από αύριο, η έκθεση από τη Θεσσαλονίκη «αλλιώς» θα «εγκαταλείψει» τις βιτρίνες για να αναπτυχθεί σε αίθουσα του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης (Τσιµισκή 29), έως 30 Σεπτεµβρίου).