ΜΕ ΔΥΟ µετάλλια και µία τιµητική διάκριση στις αποσκευές της επιστρέφει αύριο από το Πεκίνο η ελληνική οµάδα που συµµετείχε στην 4η Ολυµπιάδα Αστρονοµίας και Αστροφυσικής.

«Χάλκινοι» αναδείχτηκαν ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και ο Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, οι οποίοι κατέκτησαν την τρίτη θέση, ανάµεσα στους 110 µαθητές από 22 χώρες, ενώ ο Νίκος Φλεµοτόµος από την Αθήνα απέσπασε τιµητική διάκριση. Οι δύο µαθητές που απέσπασαν µετάλλια εξετάστηκαν στη θεωρία, την ανάλυση δεδοµένων και τις αστρονοµικές παρατηρήσεις, ενώ τους ζητήθηκε να βρουν την ακριβή ηµεροµηνία του έτους, σύµφωνα µε συγκεκριµένη διάταξη των αστεριών και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 75% στη βαθµολογία τους στις εξετάσεις που έγιναν στο πλανητάριο του Πεκίνου.

Τα µέλη της πενταµελούς ελληνικής οµάδας, στην οποία συµµετείχαν επίσης η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράµα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαµάτα, επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα µας, αφού συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθµολογία στους εθνικούς διαγωνισµούς. «Οι έλληνες µαθητές απέδειξαν τις ικανότητές τους, καθώς διαγωνίστηκαν µεταξύ των καλύτερων των υπόλοιπων χωρών», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής του τµήµατος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης.