«Κολύµπησα το στενό του Γιβραλτάρ, από την Ισπανία µέχρι το Μαρόκο. Συνάντησα δελφίνια, ακόµη και φάλαινες όρκες, ενώ στα τελευταία µέτρα βούτηξε στη θάλασσα η κόρη µου για να µου δώσει κουράγιο».


Π έρασε κολυµπώντας από τηνΕυρώπη στην Αφρική, κόντρα στα θαλάσσια ρεύµατα που εισβάλλουν από τον Ατλαντικό Ωκεανό στη Μεσόγειο και είναι τόσο ισχυρά «όσο ένα ορµητικό ποτάµι µέσα στη θάλασσα», όπως λέει. Η 50χρονη κολυµβήτρια µαραθώνιων διαδροµών Σοφία Ψιλόλιγνου, µητέρα τριών παιδιών και στέλεχος της ΔΕΗ, έγινε πριν από λίγες ηµέρες η δεύτερη Ελληνίδα που έκανε τον διάπλου του Γιβραλτάρ, της «άκρης του κόσµου» όπως ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ο πορθµός.

Τα περίπου 16 χλµ. του στενού (8,7 ναυτικά µίλια) ήταν µάλλον εύκολη υπόθεση για την παλιά πρωταθλήτρια κολύµβησης, καθώς στο παλµαρέ της µεταξύ δεκάδων διακρίσεων ξεχωρίζει ο διάπλους των παγωµένων νερών της Μάγχης, από τη Γαλλία στη Βρετανία το 2002, τον οποίο έως τότε δεν είχε κατορθώσει να κάνει Ελληνίδα.

Στις αρχές Σεπτεµβρίου εγκαταστάθηκε µε τον προπονητή της Νικόλα Ρεπανά και τα λοιπά µέλη της αποστολής στην ισπανική πόλη Ταρίφα, η οποία βρίσκεται λίγα µίλια νοτιοδυτικά από τον βράχο του Γιβραλτάρ (που ανήκει στη Βρετανία) και είναι το πιο κοντινό σηµείο της Ευρώπης στις αφρικανικές ακτές.

«Ηµουν προετοιµασµένη για τα ισχυρά ρεύµατα και όταν βούτηξα στη θάλασσα το νερό στροβιλιζόταν. Το µόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να κολυµπήσω γρήγορα απέναντι. Από τα παγωµένα ρεύµατα, θερµοκρασίας 16 βαθµών, περνούσα στους 25 βαθµούς που µου φαίνονταν παράδεισος, και ύστερα ξανά πίσω στο παγωµένο νερό. Σε όλη τη διαδροµή είχα επαφή µε δύο σκάφη που µε ακολουθούσαν και σταµατούσα κάθε τόσο για νερό ή ένα κρουασάν. Τα τεράστια βαπόρια της γραµµής ενηµερώνονταν από τους λιµενικούς που ελέγχουν το Γιβραλτάρ και έκαναν µικρές, αργές παρακάµψεις. Στη διαδροµή µε πλησίασαν κοπάδια δελφινιών, ακόµη και φάλαινες όρκες σε απόσταση 100 µέτρων που αδιαφόρησαν και µε προσπέρασαν. Αυτά βέβαια µου τα περιέγραψαν οι συνοδοί µου στην επιστροφή, γιατί εγώ ήµουν αφοσιωµένη στην κολύµβηση».

Στον διάπλου του Γιβραλτάρ οι κολυµβητές δεν είναι αναγκασµένοι να τερµατίσουν σε κάποιο συγκεκριµένο σηµείο των µαροκινών ακτών, καθώς αρκεί να φθάσουν στην αφρικανική ήπειρο. Η Σοφία πάτησε το πόδι της στο Μαρόκο, στη θέση Πούντο Σίρες, ύστερα από 4 ώρες και 36 λεπτά κολύµβησης. Λόγω των ισχυρών ρευµάτων, αντί για περίπου 16 χλµ. που είναι η απόσταση, κολύµπησε 17,2 χλµ. (9,3 ν.µ.), διαγράφοντας ένα µικρό «S» και σηµειώνοντας πολύ καλή επίδοση.

ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

«Με πλησίασαν κοπάδια δελφινιών, ακόµη και φάλαινες όρκες που αδιαφόρησαν και προσπέρασαν»