Τη διαβεβαίωση ότι τα τρόφιμα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να μεταταχθούν στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ έδωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετάταξη άλλων προϊόντων.

Παράλληλα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, γνωστοποίησε πως τον Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού συστήματος τον Οκτώβριο ενώ άσκησε αυστηρή κριτική στις επικρίσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του έτους και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά αναπροσαρμογή του ανά τριμηνία.

Στο ίδιο πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου των δημοσιονομικών, ο νέος Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά παράρτημα για την πορεία των ΔΕΚΟ και όλα τα υπουργεία θα υποχρεούνται να κάνουν μητρώο αναλήψεων υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της συσσώρευσής τους χωρίς δημοσιονομική κάλυψη.

Ο υπουργός Οικονομικών επισκόπησε τις βασικές δράσεις των υπουργείων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αφορούν την δημοσιονομική εξυγίανση:

Πρόσληψη χρηματοδοτικών συμβούλων, κινήσεις για την αξιοποίηση των λιμένων και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, άρση των περιορισμών στην υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων, εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών και των προμηθειών των νοσοκομείων, άρση των 30 πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων της Αττικής απο έξι σε δύο, εξυγίανση των σιδηροδρόμων κ.ά.
 
Στο πλαίσιο δε αυτό, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, για αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος εμφανίζεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

Παράλληλα απέρριψε τις επικρίσεις της ΝΔ, η οποία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία στον κύκλο της ύφεσης.

«Γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για την ανάπτυξη: Για ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις και για επενδύσεις χρηματοδότηση. Κα με κλειστές τις αγορές κεφαλαίων, χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Γι’ αυτό χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει μείωση ελλείμματος μέσω ανάπτυξης, αν δεν μπορείς να δανειστείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από