Στο σφυρί πρόκειται να βγουν τα έργα τέχνης που κοσμούσαν τους τοίχους της άλλοτε κραταιάς τράπεζας Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008, προκαλώντας ισχυρό «σεισμό» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα έργα θα πωληθούν σε διπλή δημοπρασία, στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στις 29 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Στη δημοπρασία του Λονδίνου από τον οίκο Christie’s θα τεθούν προς πώληση έργα από την ευρωπαϊκή συλλογή της τράπεζας που φέρουν τις υπογραφές του Λούσιαν Φρόιντ και του Γκάρι Χιουμ. Η αξία τους εκτιμάται στα 2 εκατ. λίρες.

Στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης, όπου θα βγουν στο σφυρί έργα από την αμερικανική συλλογή, υπάρχουν έργα των Ντέιμιαν Χιρστ, Γκέρχαρντ Ρίχτερ και Φέλιξ Γκονζάλες-Τόρες , η αξία των οποίων εκτιμάται στα 10 εκατ. δολάρια.

Οι εισπράξεις από τις δημοπρασίες θα χρησιμοποιηθούν για να αποζημιώσουν τους πιστωτές της τράπεζας.

Μια πινακίδα με το όνομα της τράπεζας από τα γραφεία στο Κάναρι Γουάρφ του Λονδίνου συγκαταλέγεται στα αντικείμενα που θα βγουν στη δημοπρασία του Λονδίνου, όπως επίσης κουτιά με πούρα και κουτιά τσαγιού. Σε ξεχωριστή δημοπρασία τον Οκτώβριο θα τεθεί προς πώληση φωτογραφία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης από τον φωτογράφο Αντρέας Γκούρσκι, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 150.000 δολάρια.