Ανατροπή στο πολιτικό,αλλάκαι στο κοινωνικό, σκηνικό της Σουηδίας σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Για πρώτη φορά επανεκλέγεται η δεξιά στην ηγεσία της χώρας, το ποσοστό τωνσοσιαλδημοκρατών σημειώνει πτώση ρεκόρ και η ακροδεξιά εισέρχεται στο κοινοβούλιο, στερώντας από το κυβερνών κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο κεντροδεξιός κομματικός συνασπισμός υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ επικράτησεσυγκεντρώνοντας το 49,2% των ψήφων, που αντιστοιχεί σε 172 έδρες από τις 349 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Ο Φρέντρικ Ράινφελντ γίνεται ο πρώτος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας που εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία. Καμία συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει επανεκλεγεί στη σκανδιναβική χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο αριστερός συνασπισμός «Κόκκινων-Πράσινων» υπό τη Μόνα Σαλίν, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 43,7% και 157 έδρες.

Για πρώτη φορά εισέρχεται στο Κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που έλαβε το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

Τόσο η παραδοσιακή δεξιά όσο και η αριστερά έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα αυτό, το οποίο ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «ξενοφοβικό και λαϊκίστικο».

«Υπήρξα σαφής… Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ή να είμαστε εξαρτημένοι από το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών», επανέλαβε ο Ράινφελτ, δηλώνοντας ότι ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, οι οποίοι συμμετέχουν στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι όμως, δια στόματος του ηγετικού στελέχους τους Μαρία Βέστερστράντ, ανέκοψαν κάπως τα σχέδια Ράινφελτ: «Θα είναι δύσκολο για εμάς, μετά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, να κοιτάξουμε τους ψηφοφόρους μας στα μάτια και να τους πούμε ότι θα συνεργαστούμε με αυτή την κυβέρνηση».

Το αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας τα 63 από τα 80 τελευταία χρόνια και θεωρούνται οι θεματοφύλακες του φημισμένου σουηδικού κράτους πρόνοιας.

Η ηγέτης της Αριστερά, Μόνα Σαλίν, αναγνώρισε τα ξημερώματα την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές, ορκιζόμενη «να πολεμήσει όσο μπορεί» την άκρα δεξιά, που πρωτοεισέρχεται στη βουλή.

«Δεν μπορέσαμε να ανακτήσουμε τη λαϊκή εμπιστοσύνη», τόνισε η κ.Σαλίν.

«Ας μας πει λοιπόν, ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράϊνφελντ», πρόσθεσε η Σαλίν «πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα μας, χωρίς να αποκτήσουν επιρροή οι Σουηδοί Δημοκράτες», ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις της η ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Αποτύχαμε στις εκλογές, ήταν αυτές κακές εκλογές για εμάς», υπογράμμισε η κ.Σαλίν.

«Όλη μου την ζωή πολεμώ την ξενοφοβία, και δεν σκοπεύω, λοιπόν, να σταματήσω τώρα», δήλωσε επίσης, ενώ οι συγκεντρωμένοι πολυπληθείς οπαδοί της την καταχειροκροτούσαν.