Ενας ήρωας µε παντόφλες…

» Του , Γιώργου Νασµή


Τα αναµνηστικά του από το ποδόσφαιρο βγάζει σε δηµοπρασία ο Νόµπι Στάιλς, µία από τις πιο σηµαντικές προσωπικότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου, για να συγκεντρώσει χρήµατα για την οικογένειά του.


Το µετάλλιο που του απονεµήθηκε για την κατάκτηση του Παγκοσµίου Κυπέλλου του 1966, η µπλούζα που αντάλλαξε µε τον συµπαίκτη του Αλαν Μπολ λίγες στιγµές µετά τον νικηφόρο για τους Αγγλους τελικό του Μουντιάλ του ‘66 εις βάρος της Γερµανίας µε 4-2 και το µετάλλιο από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1968 µε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι µεταξύ των αναµνηστικών που θα βγουν σε δηµοπρασία στις 27 Οκτωβρίου, στο Εδιµβούργο.

Ο Στάιλς, µόλις ένας από τους τρεις Αγγλους που έχουν κατακτήσει Παγκόσµιο Κύπελλο και Κύπελλο Πρωταθλητριών (οι άλλοι δύο είναι ο Μπόµπι Τσάρλτον και ο Ιαν Κάλαγχαν) ελπίζει τα αναµνηστικά της σπουδαίας καριέρας του να πουληθούν 300.000 στερλίνες, τις οποίες θα µοιράσει στα τρία παιδιά του.

Ο Στάιλς είχε την ατυχία να µεγαλουργήσει ως παίκτης τη δεκαετία του ‘60, όταν η µέγιστη αµοιβή κάθε παίκτη δεν ξεπερνούσε τις 20 στερλίνες την εβδοµάδα.

Μετά την κατάκτηση του Παγκοσµίου Κυπέλλου έλαβαν πριµ 1.000 στερλινών, αλλά στην τσέπη των παικτών κατέληξαν 600. Τα υπόλοιπα τα πήρε η Εφορία.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Στάιλς δεν είχε χρήµατα να βάλει ούτε πετρέλαιο στο αυτοκίνητό του, ενώ προσπάθησε χωρίς επιτυχία να γίνει προπονητής.

Λέει πως δεν ζηλεύει τους σηµερινούς παίκτες που κερδίζουν ακόµα και 130.000 στερλίνες την εβδοµάδα. «Το µόνο που µπορώ να τους πω είναι καλή τύχη».

Η απόφαση του Στάιλς να πουλήσει τα αναµνηστικά του από το ποδόσφαιρο κινητοποίησε τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πιέζουν τη διοίκηση της οµάδας τους να τα αγοράσει και να του τα επιστρέψει ως ένα «ευχαριστώ» για όσα προσέφερε στον σύλλογο.

ΦΤΩΧΕΙΑ

Ο Στάιλς είχε την ατυχία να µεγαλουργήσει ως παίκτης τη δεκαετία του ’60, όταν η µέγιστη αµοιβή κάθε παίκτη δεν ξεπερνούσε τις 20 στερλίνες την εβδοµάδα

Το ένστικτο που έβγαλε θησαυρούς


ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ισως και περισσότερες στην προ-ψηφιακή εποχή, όταν το ένστικτο του φωτογράφου αναπλήρωνε τους αυτοµατισµούς των σηµερινών ψηφιακών µηχανών και από τους σκοτεινούς θαλάµους ξεπηδούσαν ιστορικές στιγµές αποτυπωµένες στο χαρτί.

Μία τέτοια στιγµή στο ποδόσφαιρο είναι η περίφηµη φωτογραφία του Πελέ µε τον Μπόµπι Μουρ µετά τη νίκη της Βραζιλίας επί της Αγγλίας στο Παγκόσµιο Κύπελλο του 1970.

Ο άνθρωπος που την καταχώρισε στην Ιστορία, ο φωτογράφος Τζον Βάρλι, πέθανε στο σπίτι του στο Γιορκσάιρ σε ηλικία 76 ετών.

Από τους πιο γνωστούς βρετανούς φωτογράφους, είχε γυρίσει σχεδόν όλον τον κόσµο συντροφιά µε τη φωτογραφική του µηχανή αποτυπώνοντας εικόνες από πολέµους και φυσικές καταστροφές για λογαριασµό της «Daily Μirror».

Η µεγάλη του αγάπη όµως ήταν το ποδόσφαιρο. Είχε συµφωνήσει λοιπόν κάθε τέσσερα χρόνια να παίρνει µεγάλης διάρκειας άδειες για να παρακολουθεί τους αγώνες του Μουντιάλ ως φωτορεπόρτερ. Είχε καλύψει τα Παγκόσµια Κύπελλα από το 1966 µέχρι το 1982 και ήταν ο ένας από τους δύο φωτορεπόρτερ που χρησιµοποίησε έγχρωµο φιλµ στη διοργάνωση της Αγγλίας.

Διέθετε ένστικτο ενώ τον χαρακτήριζε η υποµονή.

Στους σκοτεινούς θαλάµους της εφηµερίδας «Doncaster Εvening Νews» µπήκε σε ηλικία µόλις 15 ετών.

Στην πατρίδα του έγινε διάσηµος όταν αποτύπωσε στο χαρτί την προσπάθεια ενός αστυνόµου να σώσει ένα παιδί στις πληµµύρες του Ντόνκαστερ.