«Έντονη αντιπαράθεση» λέγεται πως είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν,Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕγια το θέμα της απέλασης των Ρομά ενώ θέση πήρε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσεστους δημοσιογράφους ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, «υπήρξε πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γάλλου προέδρου», αν καισε ανακοίνωσηο Νικολά Σαρκοζί τονίζει ότι «δεν υψώθηκαν οι τόνοι».

Ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο το «επεισόδιο» που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής».

Πριν απότο γεύμα εργασίας, ο γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία», όταν η λουξεμβούργια επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ παραλλήλισε τις απελάσεις των βούλγαρων και ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Είμαι ο γάλλος πρόεδροςκαι δεν μπορώ ναεπιτρέψω να γίνεται η χώρα μου στόχος προσβολής»,πρόσθεσε.Αμετακίνητοςο Σαρκοζί, παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς, στο τέλος της συνόδου, τόνισε: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς» (…) «ανεξαρτήτως της καταγωγής, όσων διαμένουν εκεί».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Δεν είναι πρέπον όταν μια ευρωπαία επίτροπος που είναι πολίτης μιας χώρας, να κατηγορούμε τη χώρα καταγωγής της» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος προφανώς σε αυτά που δήλωσε χθες ο Σαρκοζί σε γεύμα με βουλευτές. Ο γάλλος πρόεδρος φέρεται να πρότεινε στο Λουξεμβούργο να φιλοξενήσει μερικούς Ρομά στο έδαφός του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γαλλία ότι με τις απελάσεις Ρομά δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, ενώ απειλεί το Παρίσι ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην αφήσουν τις διαφωνίες που είχαν κατά τη διάρκει της Συνόδου Κορυφής τους να βγουν στη δημοσιότητα.

Αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα.

«Κανείς δεν το ήθελε», υπογράμμισαν διπλωμάτες. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός πάντως διευκρίνισε ότι «τίποτα δεν αποφασίστηκε» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το θέμα των Ρομά και ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν «κατά τη διάρκειαεπόμενης συνόδου» να ορίσουν «μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα».