Ο σπουδαίος καταλανός ζωγράφος Τζοάν (Χουάν) Μιρό είχε πει κάποτε πως «χρειάστηκε να γεράσω για να µάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί». Ο Λιονέλ Μέσι, λάτρης της τέχνης του Μιρό, δεν χρειάστηκε να γεράσει για να παίζει σαν παιδί…

Οταν το ποδόσφαιρο ανάγεται στο επίπεδο της τέχνης, φέρει πάντα την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι. Το τρίτο γκολ της Μπαρτσελόνα κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι ένα τυπικό δείγµα ποδοσφαιρικής του ευφυΐας.

Για να το συνειδητοποιήσεις, πρέπει να το ζήσεις. Οι λέξεις χορεύουν σαν τρελές στη σκέψη, αλλά αδυνατούν να µπουν σε µια σειρά. Πώς είναι δυνατόν να περιγράψεις «Το καρναβάλι του αρλεκίνου», τη «Νεκρή φύση» του σουρεαλιστή ζωγράφου ή µία ενέργεια του Αργεντινού γητευτή της µπάλας;

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Οσα χρήµατα κι αν κερδίζει, ο Μέσι θα παραµείνει για πάντα ερασιτέχνης. Το επανέλαβε ο προπονητής του Πεπ Γκουαρντιόλα µετά το παιχνίδι µε τον Παναθηναϊκό, αλλά λίγοι αντιλήφθηκαν την έννοια των λόγων του.

Ποια µάνα, ποιος πατέρας µπορεί να ξεχωρίσει τα παιδιά του; Ο Γκουαρντιόλα το έκανε για πρώτη φορά και ξεχώρισε τον Αργεντινό από τα υπόλοιπα παιδιά του λέγοντας πως «υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, αλλά ο Μέσι είναι µακράν ο καλύτερος. Ο δεύτερος δεν µπορεί ούτε να τον αγγίξει».

Στα 23 του ζει στα όρια του µύθου. Το βλέπεις στα µάτια των αντιπάλων του που θα προτιµούσαν να τους υπογράφει αυτόγραφα από το να κυνηγούν τα πόδια του. Ο διάσηµος συµπαίκτης του, Νταβίντ Βίγια, είπε πως η επίθεση της Μπαρτσελόνα (δηλαδή ο Μέσι) στο µατς µε τον Παναθηναϊκό ήταν σκανδαλώδης!

Με τα δύο γκολ που πέτυχε εναντίον του πρωταθλητή Ελλάδας ο Μέσι έφτασε τα 27 και έγινε ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα στην ιστορία του Τσάµπιονς Λιγκ. Στα 23 του!

ΜΕ… ΝΕΥΡΑ

Κι όµως, από το Καµπ Νου έφυγε µουτρωµένος, γιατί ο Τζόρβας απέκρουσε το πέναλτι και δεν του επέτρεψε να προσθέσει ένα ακόµα χατ τρικ στο παλµαρέ του.

«Πληγώθηκε που αστόχησε γιατί έχει το πνεύµα του ερασιτέχνη που θέλει πάντα να παίζει. Είναι φιλόδοξος, του αρέσει η προπόνηση και είναι σπουδαίο παιδί», ανέφερε ο Γκουαρντιόλα.

Πόσοι παίκτες πετυχαίνουν δύο γκολ σε αγώνα Τσάµπιονς Λιγκ και φεύγουν µουτρωµένοι;

«Αναζητούσα το τρίτο γκολ γιατί είχα νευριάσει που έχασα το πέναλτι. Αφού νικήσαµε όµως, όλα τα άλλα δεν έχουν σηµασία. Παίξαµε τέλεια, κάναµε συνεχώς ευκαιρίες και για να πω την αλήθεια µπορούσαµε να πετύχουµε δύο ακόµα γκολ. Από τη στιγµή που ισοφαρίσαµε νοµίζω ότι κάναµε το τέλειο παιχνίδι» δικαιολογήθηκε ο Μέσι που τείνει να ταυτιστεί η καριέρα του στο Τσάµπιονς Λιγκ µε τον Παναθηναϊκό, καθώς το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση το είχε πετύχει εναντίον των πράσινων την περίοδο 2005-2006.

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Γκουαρντιόλα το έκανε για πρώτη φορά και ξεχώρισε τον Αργεντινό από τα υπόλοιπα παιδιά του λέγοντας πως «υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, αλλά ο Μέσι είναι µακράν ο καλύτερος»