ΣΕ ΧΩΡΟ μουσικών, εικαστικών και αθλητικών εκδηλώσεων θα μετατραπούν κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης στις 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Η Τσιμισκή θα είναι η οδός της μουσικής, η Προξένου Κορομηλά ο δρόμος των παιχνιδιών, οι βιτρίνες της Μητροπόλεως θα διαμορφωθούν σε εικαστικές εκθέσεις, ενώ στο κέντρο της πόλης θα κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα, πατίνια και λεωφορεία, που θα μεταφέρουν δωρεάν τους επιβάτες. Οι πολύπλευρες αυτές δράσεις οργανώνονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο, περιοδικά και οργανώσεις της πόλης.

Οπως κάθε χρόνο, ο κεντρικός δήμος θα διοργανώσει λαϊκή ποδηλατοδρομία, ενώ στην Πλατεία Αριστοτέλους θα στηθεί πίστα αναρρίχησης ύψους 7,5 μέτρων σε σχήμα φυσικού βράχου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το περιοδικό «United Free Μagazine» και την ποδηλατική ομάδα ΒikeRespect, 65 ποδηλάτες θα σύρουν φορτηγό, πάνω στο οποίο μία μπάντα θα παίζει μουσική ξεκινώντας από την Πλατεία ΧΑΝΘ έως την Αριστοτέλους. Χαμηλές τιμές
Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, καραβάκια θα αράξουν στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους και τα καταστήματα του κέντρου θα παραμείνουν ανοιχτά το απόγευμα της Τετάρτης με ειδικές χαμηλές τιμές. Η κίνηση με τα αστικά λεωφορεία σε όλη την πόλη και προς κάθε κατεύθυνση θα είναι δωρεάν από τις 4 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα και, με παραχώρηση της Ηelexpo, οι κάτοικοι των περιοχών όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στον χώρο της ΔΕΘ, δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας κατοίκου κέντρου.

Βασικός συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων είναι το free press περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Ρarallaxi» που συμπλήρωσε ήδη είκοσι χρόνια ζωής. Με βάση τον σχεδιασμό, από τις 6 το απόγευμα και για τέσσερις ώρες θα γίνει πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, με την Προξένου Κορομηλά να μετατρέπεται σε δρόμο των παιχνιδιών, τη Μητροπόλεως σε δρόμο των μεταφορών και την Τσιμισκή σε δρόμο της μουσικής.

Το δικό του στίγμα στην ημέρα θα δώσει και το ΑΠΘ, το οποίο θα εγκαινιάσει τον οικολογικό προγραμματισμό της νέας πρυτανικής αρχής πραγματοποιώντας την πρώτη Car Free Campus Day, με την απομάκρυνση όλων των αυτοκινήτων από τον χώρο του πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από