Το υψηλό κόστος δανεισμού δεν είναι διατηρήσιμο για την ελληνική οικονομία, όμως η χώρα αισιοδοξεί ότι τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον πλήρη αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. «Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείναι πιο γρήγορα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς έχει ήδη μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2010.

Για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο υπουργός τόνισε: «Είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία, μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια ζημιά την οικονομία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ δύσκολες και σκληρές τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση των συντάξεων, περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. «Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως χωρίς το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση. Όπως είπε αυτό θα συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

«Είχα πολλές δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών. Ίσως, όμως, ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίσθηκα απέναντι στο χρόνο ώστε το πακέτο οικονομικής στήριξης να εκταμιευθεί εγκαίρως και να συνεχισθεί κανονικά η εξυπηρέτηση τους χρέους. Η λύση, ήρθε πάνω στην ώρα», δήλωσε στην Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από