ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ στους Ελληνες της Διασποράς σχεδιάζει η κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters, ενώ πρόσθεσε πως εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος για επιστροφή στις αγορές ομολόγων εντός του 2011.

Οπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τα ομόλογα Διασποράς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντλήσει ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Μάλιστα, είπε πως «έχουμε την αίσθηση ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί από επιτυχία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν χθες στο Λονδίνο, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο περιοδείας για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτικούς οίκους, συνοδεία των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας.

Σε άλλη συνέντευξή του στο πρακτορείο Βloomberg, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί, παρά την υστέρηση που σημειώνεται στην είσπραξη εσόδων.

Πάντως, για τα έσοδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτύπησε χθες καμπανάκι τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής». Στην έκθεσή του, με την οποία αποτιμά τη μέχρι τώρα εφαρμογή του Μνημονίου και με βάση την οποία εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης». Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην υστέρηση εσόδων και στις υπερβάσεις δαπανών σε νοσοκομεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τονίζει μάλιστα ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναζήτηση των πιο εύπορων φοροφυγάδων, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία.