Στον Δεκέµβριο «έσπρωξαν» φέτος (λόγω δηµοτικών εκλογών ή του εκκρεµούντος νοµοσχεδίου για τον κινηµατογράφο;) την 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγµατοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 του τελευταίου µήνα του 2010.

Το Φεστιβάλ θα περιλαµβάνει ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ταϊλανδού Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του «Uncle Βoonmee who can recall his past lives» – στο πλαίσιο των «Ηµερών Ανεξαρτησίας» και µε τη βοήθεια του ίδιου του σκηνοθέτη.

Γνώριµος στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης ο ταϊλανδός σκηνοθέτης (το 2002 η ταινία «Για πάντα δικός σου / Βlissfully yours», τιµηµένη µε το βραβείο του τµήµατος «Ενα κάποιο βλέµµα» του Φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 43ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2006 προβλήθηκε και το «Σύνδροµα κι ένας αιώνας / Syndromes and a century»).

Η κινηµατογραφική διαδροµή του Ουερασεθακούλ περιλαµβάνει έξι ταινίες µεγάλου µήκους και πάνω από είκοσι ταινίες µικρού µήκους, που έχουν αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις. Η βραβευµένη στις Κάννες ταινία του αφηγείται την ιστορία του Μπούνµι, ο οποίος πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια και µε πλήρη επίγνωση του επικείµενου θανάτου του, επιθυµεί να περάσει τις τελευταίες ηµέρες του στο σπίτι. Εκεί θα συναντήσει φαντάσµατα από το παρελθόν µε φόντο την περιοχή Ναµπούα, όπου έχουν γραφτεί ορισµένες από τις πιο αιµατηρές σελίδες την ιστορίας της Ταϊλάνδης.